dynia
26 listopada 2015 | przez Izabela Sikorska-Garbień
ZUPA KREM Z DYNI Z NUTĄ POMARAŃCZY

Sezon na dynie wciąż trwa. Pragnę Państwu przedstawić prostą i efektowną w smaku propozycję na zupę z tego pięknego warzywa. Przepis ten nawiązuje do kuchni francuskiej. A więc voila !

Składniki:

– nieduża ( 1kg-1,5) dynia

– 2 średnie cebule

– 4 ząbki czosnku

– 2-3 litry wywaru z mięsa, lub rosołu.

– 1 duża pomarańcza

– garść świeżego tymianku, lub 1 łyżka suszonego

– parmezan do posypania

– 2- 3 łyżki oliwy z oliwek

– opcjonalnie łyżka śmietany i grzanki

Wykonanie:

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobna kostkę. Rozgrzewamy oliwę w rondlu. „Szklimy” cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Jeszcze chwilę smażymy i zalewamy wszystko wywarem. Można uzupełnić wodą. Wyciskamy sok z pomarańczy, i ścieramy jej skórkę. Sok i skórkę dodajemy do zupy. Świeży tymianek, kilka gałązek wrzucamy do garnka. Część zostawiamy do posypania gotowej już zupy. Gotujemy około 1 godziny do 1,15. Kiedy dynia jest miękka odcedzamy ją i miksujemy blenderem. Łączymy masę z płynem zupy. Mieszamy i gotowe. Teraz do miseczek, posypcie świeżym tymiankiem. Można dodać grzanki i tarty parmezan.

Zupa dyniowa z pomaranczą - Smak Doskonly

Izabela Sikorska-Garbień

Redaktor naczelna Smaku Doskonałego, dziennikarka, scenarzystka i reżyser. Pomysłodawczyni oraz dobry duch tego miejsca. 2 x K czyli kuchnia i konie – to jej największe życiowe pasje, którym poświęca się od lat.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *