2 września 2014 | przez Izabela Longosz
ZUPA GULASZOWA Z PŁUCEK CIELĘCYCH NA KWAŚNO

SKŁADNIKI
Płucka cielęce
2 nie za duże marchewki
3 cebulki
pół kostki masła
śmietana o,5 l
odrobinkę mąki
liść laurowy
ziele angielskie
sól pieprz do smaku
świeża natka pietruszki
seler korzeń

WYKONANIE
Na początku płucka wypłukać w zimnej wodzie ,później przełożyć do garnka i zalać zimną wodą gotować prawie do miękkości. W między czasie cebulkę obrać i pokroić w kostkę ,dać do rondelka, w którym wcześniej rozpuściłam masło. Cebulka musi się poddusić. Do tego dołożyć startą na tarce marchew i korzeń selera, natkę pietruszki posiekać. Dodać liść laurowy i ziele angielskie . Jak płucka będą miękkie to odcedzić je i pokroić w drobne paseczki. Dołożyc płucka do duszonej cebulki z jarzynami, podlewać wywarem z rosołu . Dusić pod przykryciem jakieś 15 min. Później podbić śmietaną z odrobiną mąki i soli , doprawić do smaku . Smacznego!

Izabela Longosz

Niepoprawna optymistka,samouk. Pasję do gotowania odziedziczyła po mamie. Przygotowanie potraw,smakowanie,jedzenie oraz dzielenie się nimi z najbliższymi sprawia jej ogromną satysfakcję. Gotowaniu poświęca 100% swojej uwagi. Liczy się dla niej najdrobniejszy szczegół.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *