16 października 2014 | przez Katarzyna Galczak-Ślęzak
Jesień – Czas na śliwki

Jesień – Czas na śliwki

 

W okresie jesienno-zimowym, w deserowym świecie Mazur na stołach królowały ciasta ze śliwkami – lub przetworami śliwkopochodnymi. Ja jednak chcę zaprosić Was dzisiaj nie na deser ale na danie główne- żeberka pieczone w powidłach śliwkowych, plus kasza gryczana (też często –gęsto goszcząca na mazurskich stołach), plus sałatka z kapusty i marchwi (posiekana kapusta+ starta marchewka+ duża szczypta cukru+ duża szczypta soli+ olej rzepakowy). Danie proste, łatwe i w smaku przyjemne J.

Składniki:

Ok. 1kg żeberek

3 łyżki powideł śliwkowych

3 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki soku z cytryny

3 ząbki czosnku

Sól do smaku

Żeberka dzielimy na odpowiadające nam rozmiarem kawałki (np. po 2 kostki), w dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Dodajemy mięso- mieszamy, duśdamy, masujemyJ.  Przykrywamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy wszystko do pojemnika do pieczenia i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika w temp. 180oC. Pieczemy ok. 1,5 godz. Po godzinie odkrywamy pozwalając żeberkom przypiec się złociście :).

DSC05822

Katarzyna Galczak-Ślęzak

Przede wszystkim mama i żona. Absolwentka ochrony środowiska , prywatnie twórca unikatowych koszulek dla krewnych i znajomych. Domowy wytwórca ciast i tortów, z których największym do tej pory wyzwaniem był ten w kształcie fiata 125 p, na 4 urodziny starszej córki (taka zachcianka). Miłośniczka kuchni w ogóle, a w szczególe sielskiej kuchni Mazur. Marzenie – wieczory z dobrym jedzeniem, w dobrym towarzystwie, w nowym/starym mazurskim domu (do spełnienia już niedługo :) ) - See more at: http://smakdoskonaly.pl/nasz-zespol/#sthash.3iPcproO.dpuf

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *