18 listopada 2014 | przez Agnieszka Hajbura-Michałowska
Zaszum nam polsko

Zaszum nam Polsko….

robert

Pod takim tytułem nosiła tegoroczna uroczystość w Best Western Plus Q Hotel we Wrocławiu z okazji Święta Niepodległości.

Impreza już na stałe wpisała się w kanon wydarzeń kulturalno -kulinarnych na mapie Wrocławia.

Już od 14 lat ten nierozerwalny duet Roberta Zielińskiego F & B Manager i pani Elżbiety Rutańskiej jak co roku doskonale trafił w nasze serca i żołądki.

W tym nowo powstałym hotelu postawiono na prostotę i funkcjonalność ale w tym wyjątkowym wieczorze zadbano o każdy szczegół a przede wszystkim o kameralną świąteczną atmosferę oddającą ducha patriotyzmu.

A wszystko przy akompaniamencie i śpiewach gwiazdy wieczoru Macieja Wróblewskiego, który zachwycał własnymi aranżacjami jak i też znanym nam wszystkim melodiach polskich pieśni narodowych , partyzanckich i żołnierskich. Każdy mógł zaśpiewać bo organizatorzy zadbali aby każdy z zaproszonych gości dostał śpiewnik specjalnie przygotowany na tą okoliczność.

Oczywiście oprócz atrakcji dla ducha także pojawiły się atrakcje dla ciała. Tutaj jak zwykle pod batutą Roberta Zielińskiego nie zabrakło specjałów i dobrego wina. Kuchnia wykwintna i adekwatna do sytuacji. Był przepyszny żurek z białą kiełbasą i jajkiem, zraz staropolski z sałatką z buraczków na ciepło z kładzionymi kluseczkami do tego kieliszek polskiej wódki i wino a na deser jabłecznik z polskich jabłek z gałką sorbetu malinowego oczywiście dla wszystkich gości dodatkowo stół wiejski skomponowany przez Szefa kuchni Grzegorza Pawlika.

Ilość zapełnionych miejsc na salach restauracyjnych świadczy tylko o tym że ten wyjątkowy dzień można spędzić także tak: wspominając historię, słuchając Barda, śpiewając pieśni a także dobrze zjeść lokalnie,tradycyjnie a przede wszystkim z polskich produktów.

Gratulujemy organizatorom i podziwiamy że od tylu lat ciągle kultywują tradycję wspólnego biesiadowania z okazji Święta Niepodległości.

 

Agnieszka Hajbura Michałowska

Agnieszka Hajbura-Michałowska

Agnieszka Hajbura-Michałowska, impresariat imprez kulinarnych na Dolnym Śląsku. Ceniony szkoleniowiec, promatorka lokalnej branży gastronomicznej, szefów kuchni i kucharzy. Dziennikarz kulinarny związany z kilkoma redakcjami. Miłośniczka dobrej kuchni, wina i przede wszystkim wspaniałej kawy, o której może opowiadać godzinami. Wiceprezes stowarzyszenia Adgustum - Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Dolnośląskiej Akademii Tradycji i Smaku.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *