7 kwietnia 2014 | przez Izabela Sikorska-Garbień
ZAKWAS NA ŻUR

ŹUR POLSKI I ZAKWAS NA ŻUR.

receptura: Izabela Sikorska -Garbień

 

Zakwas na żur

 

Szklanka dobrej, żytniej mąki, trzy szklanki letniej wody, 5 dużych ząbków czosnku, łyżeczka soli morskiej, dwa, trzy listki laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, duża piętka czerstwego żytniego chleba (bez konserwantów, bo zakwas może się nie udać).

 

Przygotowanie: mąkę zalewamy letnią wodą i mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Potem dodajemy kolejno: listki laurowe (zwane też bobkowymi), ziele angielskie, pokrojone ząbki czosnku, a na wierzch kładziemy kromkę chleba. Zaczyn robimy w szklanym, lub glinianym naczyniu. Dobrze wymieszany zakwas przykrywamy ściereczką, albo gazą, by umożliwić dostęp powietrza. Odstawiamy płyn w ciepłe miejsce na tydzień, codziennie trzeba go zamieszać. Po tygodniu zakwas jest gotowy!

 

 

 

Izabela Sikorska-Garbień

Redaktor naczelna Smaku Doskonałego, dziennikarka, scenarzystka i reżyser. Pomysłodawczyni oraz dobry duch tego miejsca. 2 x K czyli kuchnia i konie – to jej największe życiowe pasje, którym poświęca się od lat.

5 komentarzy
  • Witam,mam pytanie.
    Jesli nie mam mozliwosci kupienia porzadnego chleba rzytniego to moge wstawic zakwas bez tego chleba?
    Pozdrawiam ,Malgirzata.

    0
    0
    votes
    Odpowiedz
    • Izabela Sikorska-Garbień Izabela Sikorska-Garbień

      Witaj Małgosiu,w USA faktycznie jest problem z takim chlebem. Chleb jest potrzebny do zakwasu, wzmacnia proces fermentacji. Proponuję odciąć skórkę chleba, takiego jaki masz i wysuszyć. Taką suszoną dodać do zakwasu.
      Pozdrawiam,
      Izabela

      0
      0
      votes
      Odpowiedz
      • Dziekuje:)A wiesz,ja mam zakwas na chleb ,ktory sobie sama choduje juz prawie rok,bo odkladam sobie zawsze troszke na potem.Sprobuje zrobic na jego bazie zakwas do zuru,chyba wyjdzie co?:)
        Wlasnie dlatego ze tutaj jest problem z naprawde dobrym chlebem,pieke go sama:)
        Pozdrawiam goraco:)
        Malgos:)
        PS:
        Podoba mi sie ten pomysl z kulnarna strona..GRATULUJE:)

        0
        0
        votes
        Odpowiedz
        • Izabela Sikorska-Garbień Izabela Sikorska-Garbień

          Proszę 🙂 Jak najbardziej, użyj skórki ze swojego chleba, to świetny pomysł. Dziękuję za gratulacje i również pozdrawiam ciepło z Polski 🙂

          0
          0
          votes
          Odpowiedz
        • Mam nadzieje ze jeszcze ktoś tutaj jest po prawie roku. Dopiero trafiłem na tą stronę.

          Małgosia: tez mieszkam w stanach i chce zacząć piec swój chleb i robić żurek. Niestety nie mam pojęcia gdzie i jaką mąkę kupić na zakwas na żurek i na zakwas na chleb. Mieszkam daleko od centów polonijnych a nawet jak uda mi sie znaleźć polski sklep, to nie ma tak ani zakwasu na żurek w butelkach ani mąki. Będę wdzięczny za twoje rady. Pozdrawiam, R 🙂

          0
          0
          votes
          Odpowiedz
Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *