Wygląd wina
18 lutego 2014 | przez Robert Chmielewski
Z podręcznika młodego Winiarza – Wygląd wina

Z podręcznika młodego Winiarza

Sylwetka  wina

 

            Próba oceny sylwetki wina jest nieodzownym etapem kompletnej degustacji. Patrząc na wino, próbując przyjrzeć się wybranej referencji i odczytując… No właśnie     co możemy dowiedzieć się oglądając wino w kieliszku?

Wiele osób uważa, że wino białe jest zazwyczaj jasnego żółtego koloru. Wino różowe  natomiast już z nazwy różowe, a wino czerwone, jeżeli nie czerwonego koloru, to fioletowego. Choć oceny wina pod względem wizualnym nie zaliczam do najważniejszych tzw. pierwszych, to zapewniam Was, że obraz który dostrzeżecie    może stanowić   wspaniałą  podpowiedź  świadczącą  o jakości trunku.

Wiele win białych, szczególnie tych młodych jest bladego koloru, identyfikowalnego jako jasno-słomkowy, słomkowo-zielony, srebrzysto-zielony, słomkowo-złocisty. Wina starsze, leżakowane dłużej w beczkach lub kadziach dębowych lub innych z wiekiem nabierają pełniejszego, głębszego koloru.  Kolory ciemnego złota, bursztynu, a nawet lekko miedziane stanowią wielokrotnie naturalną barwę. Naturalny lekki stopień nasycenia barwy przypisywany jest zwyczajowo winom wytrawnym, a silny skoncentrowany winom białym słodkim. Pamiętajcie jednak, że występuje wiele wyjątków np. jak wytrawne wina z Izraela lub Libanu.

Podobnie dzieje się z winami różowymi. Cała paleta zaczyna się od bladych łososiowych  kolorów przechodząc w bardziej pomarańczowo-różowe, różowe  i różowo-czerwone,    a nawet czerwone. Spowodowane jest to nie tylko długością starzenia wybranego trunku, ale czasem w procesie maceracji, w jakim moszcz winogron dotykał swych skórek.

Czerwone wina zanim dojrzeją potrafią mieć barwę intensywnego fioletowego koloru. Jednak z upływem czasu leżakowania trunków, nasycenie koloru zmniejsza się pozostawiając rubinową, ceglastą, a nawet ciemno-pomarańczową barwę. Niewielki procent win, których potencjał leżakowania sięga kilkudziesięciu lat, potrafi finalnie    być lekkiego brązowego zabarwienia. Najciemniejszą barwę, wyraźną koncentrację odcieni fioletów wpadających wręcz w brunatny kolor, przypisuje się trunkom pochodzących z krajów takich jak Afryka Południowa lub Argentyna, choć nie jest to regułą.

 Wygląd wina

Dla zdrowego wina jego barwa powinna być czysta. Trunek powinien mienić się żywo kolorami i zachęcać naturalnym blaskiem. Zmętnienie w winie, poszarzały tzw. smutny kolor, powinien skłonić Was do większej koncentracji w procesie obserwacji. Jeżeli        w winach białych pojawia się odcień bladej czerwieni, gdy różowe przechodzą w kolory pomarańczy, i gdy barwa czerwonych win zmienia się na brązową, jest to podpowiedź mówiąca o końcu żywotności danego trunku.

To wszystko jednak tylko merytoryczna podpowiedź. Nie da się poznać dokładnie wina tylko o nim czytając. Zatem zachęcam Was zakręćcie kieliszkiem, zwilżając winem ścianki. Zobaczycie pojawiające się na bokach łzy. To czy strumień tzw. łez będzie wiotki, szybko opadający lub bardziej zwarty podpowie Wam czy trunek jest wodnisty,   a może bardziej oleisty. Jest to również informacja określająca ciężar wina. Spróbujcie nad strumieniem światła (świecą lub białym tłem) lekko pochylić kieliszek i ocenić nasycenie koloru. Czy wino będzie pozbawione koloru.. czy też będzie on głęboki. Wykonując w ten sposób czynność, ocenicie również jego klarowność. Zdefiniowany      w ten sposób  stopień przejrzystości wina, bądź jego matowy obraz, może nawiązywać do wieku i jakości trunku.

Przyglądajcie się więc uważnie sukni… szacie… strukturze, jaką wino ma Wam do pokazania. Rozpoznawanie wina pod względem wizualnym nie należy może do łatwych,  jednak umiejętność korzystania z opisanej techniki upewni Was co do wartości degustowanej pozycji.

Robert Chmielewski

Szef Działu Karafka, sommelier, kucharz i dziennikarz. Wybitny smakosz i znawca wina. Barwna postać. Wspaniały gawędziarz. Perfekcyjnie dobiera wino do potraw oraz komponuje dania tak, by idealnie pasowały do konkretnego gatunku wina.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *