SONY DSC
21 listopada 2013 | przez Katarzyna Wrońska
To idzie młodość… Beaujolais Nouveau

TO IDZIE MŁODOŚĆ…..   BEAUJOLAIS NOUVEAU

Tradycyjnie w trzeci czwartek listopada otwieramy butelki z młodym, czerwonym winem, zrobionym z winogron z tegorocznych, jesiennych zbiorów. Takich win w różnych zakątkach świata jest mnóstwo, ale Beaujolais Nouveau z pewnością należy do najpopularniejszych .  Od lat wytwarza się je w regionie Beaujolais w południowo-wschodniej Burgundii. Winnice rozciągają się tu na obszarze 1500km2 , ale uprawiany jest  tylko jeden szczep – gamay.

Beaujolais Nouveau  powstaje w wyniku maceracji węglowej, która polega na tym, że całe kiście winogron fermentują w zamkniętej kadzi, bez uprzedniego zgniatania owoców. Znacznie skraca to  proces produkcji wina, które dzięki temu bardzo szybko staje się zdatne do spożycia. Przyspieszona maceracja  sprawia, że jest mocno owocowe, ma wyrazisty kolor i niską zawartość tanin. W przypadku Beaujolais Nouveau okres pomiędzy zbiorem a  rozlewaniem do butelek  wynosi równo sześć tygodni.

Zwyczaj picia młodego wina w regionie Beaujolais rozpowszechnił się bardzo dawno temu, ale  popularne, również poza Francją, święto obchodzone jest dopiero od 1985 roku. Stało się tak dzięki sprytnemu zabiegowi marketingowemu producentów, którzy z dorocznej degustacji  uczynili tradycję,  rytuał oraz pretekst do wspólnego  biesiadowania. Obchody dnia Beaujolais Nouveau są pojmowane jako okazja do świętowania  w gronie rodziny i przyjaciół.  Najhuczniej bawi się wówczas Beaujeu – stolica regionu Beaujolais.  Impreza, oprócz okolicznych mieszkańców, przyciąga bowiem zawsze rzesze turystów krajowych i zagranicznych.

Beaujolais Nouveau  ma zazwyczaj  dość ostry, cierpki smak. Tak jak w przypadku każdego innego wina, zdarzają się tu lepsze i gorsze roczniki. W dobrych latach daje się wyczuć przyjemnie owocową, orzeźwiająca nutę. W  gorszych natomiast wino z trudem nadaje się do spożycia. Bez względu na rok pochodzenia, wino to należy pić dość mocno schłodzone,  do temperatury 12-16 °C. Beaujolais Nouveau  dobrze komponuje się z lekkimi potrawami na bazie czerwonego mięsa i serów.

Polska znajduje się na 14 miejscu na świecie pod względem wielkości spożycia młodego wina z Burgundii. Przygotujmy się więc, że  21 listopada 2013 poleje się ono wartkim strumieniem w niejednej rodzimej restauracji oraz w niejednym polskim domu.

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *