Traditional Polish carnival pastry called ' faworki'
24 lutego 2014 | przez Izabela Sikorska-Garbień
FAWORKI, CZYLI CHRUST

FAWORKI, CZYLI CHRUST

przepis serwuje: Izabela Sikorska-Garbień

Faworki, to alternatywa pączków na tłusty czwartek. Są mniej pracochłonne, niż te drugie. Znane w kuchni polskiej, ale i niemieckiej, czy litewskiej. Wielu z nas kojarzy je z własnym dzieciństwem, kiedy to mama, lub babcia robiła nam chrust na koniec karnawału.

POTRZEBUJEMY:

– 1 I 1/2 szklanki mąki pszennej

– 3,4 łyżek gęstej śmietany

– 4 żółtka

– łyżka octu 10 %

KROK 1

Mieszamy mąkę ze śmietaną, dodajemy żółtka i ocet. Zagniatamy ciasto. wybijamy i zagniatamy je kilkanaście minut, żeby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.

KROK 2

Przykrywamy ciasto zwilżoną ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.

KROK 3

Ciasto rozwałkowujemy cienko. Wykrajamy z niego prostokąty: długi bok 10 cm, krótki ok. 3 cm. W środku każdego prostokąta robimy nożem nacięcie o długości ok. 1,5 cm.

KROK 4

Przekładamy faworka przez nacięcie w środku, tak, aby utworzyć spiralkę wokół.

KROK 5

W rondlu rozgrzewamy olej słonecznikowy. Wrzucamy do niego etapami faworki ( nie więcej niż po kilka na raz). Smażymy do uzyskania złotego koloru. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Posypujemy cukrem pudrem.

Izabela Sikorska-Garbień

Redaktor naczelna Smaku Doskonałego, dziennikarka, scenarzystka i reżyser. Pomysłodawczyni oraz dobry duch tego miejsca. 2 x K czyli kuchnia i konie – to jej największe życiowe pasje, którym poświęca się od lat.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *