SEROWIEC
24 października 2013 | przez Katarzyna Wrońska
Tarta serowa z węgierkami

Lubicie tarty? Ja bardzo!!!  Darzę je wielką sympatią za łatwość przygotowania, efektowny wygląd oraz rozwijanie kreatywności autora. Gdy brakuje pomysłu, czym uraczyć gości, one zawsze nam przyjdą z pomocą. Mnogość kombinacji przyprawia o zawrót głowy – na słodko i na słono, dla mięsożerców oraz w wersji wege, na każdą porę roku, na co dzień i od święta, dla wszystkich, na każdą okazję oraz każdy brak okazji. Są uniwersalne i właśnie za to tak bardzo pożądane w towarzystwie.  Sceptycy mawiają, że z przełomowych wynalazków Francuzów, które odniosły sukces, oprócz francuskiej miłości, wymienić można tylko kapitulację. A ja się spytam: jak mogli pominąć tartę? TAR-TĘ? Jej przecież pominąć się nie da…

Dziś: Półkrucha Tarta Serowa z Węgierkami

Słodkie, pachnące węgierki i waniliowa masa serowa, a wszystko na spodzie z delikatnego, półkruchego ciasta.

Składniki na okrągłą formę o śr. 26 cm:
owoce:
śliwki węgierki – 500g
ciasto:
mąka pszenna – 250g
cukier – 70g
śmietana – 2 łyżki
jajo – 1 szt.
masło – 100g
sól – szczypta
proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
masa serowa:
ser na serniki lub naturalny serek homogenizowany – 150g
jaja – 2 szt.
cukier – 100g
jogurt naturalny – 150ml
kasza manna – 2 łyżki
mielony cynamon – 2 łyżeczki

Wykonanie:
Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Jaja ucieramy z serem i cukrem. Dodajemy jogurt, kaszę manną, cynamon i dokładnie mieszamy. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki. Schłodzonym ciastem wykładamy wysmarowaną masłem i oprószona bułką tartą formę. Wylewamy na nie masę jogurtowo-serową. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy ca 50 minut w temp. 180C.

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *