25 czerwca 2014 | przez Smak Doskonały
T-bone z sosem baernaise – poleca Szef A. Chrząstowski

T-bone z sosem baernaise – poleca Szef A. Chrząstowski

receptura: Adam Chrząstowski

 Chrząstowski

POTRZEBUJEMY:

4 steki T-bone sezonowane na sucho ok 500g każdy

4 żółtka

100 ml wody

320 ml masła klarowanego o temperaturze ok 50 st. C

sok z 1 małej cytryny

2 łyżki posiekanych listków świeżego estragonu

1 liść laurowy

1 ziarno ziela angielskiego

30g posiekanej cebuli

sól pieprz

Zagotuj wodę z sokiem z cytryny, dodaj do tego cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Odparuj 2/3 płynu i przecedź. Powstałą w ten sposób redukcją rozprowadź żółtka, dodaj estragon i ubijaj nad lustrem wrzącej wody do uzyskania sztywnego zabaione. Wkręć w to cienkim strumieniem masło i przypraw. Przechowuj w ciepłym miejscu. Steki grilluj do ulubionego wysmażenia i podaj z sosem. Nie przyprawiaj mięsa. Sól i pieprz podaj osobno.

gdzie i jak kupić dobrą wołowinę znajdziecie w artykule ” Jak upolować dobry stek w miejskiej dżungli? KLIKNIJ I ZOBACZ!

T-bone

Smak Doskonały

Smak Doskonały jest wirtualnym domem, jest tu kuchnia, ogród z warzywami i ludzie… Od tej chwili życie tego domu toczy się dla Was drodzy internauci. Będziemy dla Was gotować i opowiadać o jedzeniu, winie ,piwie, o ludziach, którzy te cudowności tworzą. Odwiedzimy ich by zajrzeć przez dziurkę od klucza i podpatrzeć jak powstają arcydzieła. Zabierzemy Was w kulinarną podróż, która nigdy się nie kończy, bo o sztuce można mówić i pisać bez końca.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *