12 kwietnia 2014 | przez Izabela Sikorska-Garbień
SZYNKA PEKLOWANA
SZYNKA PEKLOWANA
receptura: Izabela Sikorska-Garbień
W bardzo prosty sposób można zrobić w domu wyśmienitą, świąteczną wędlinę. W dodatku zdrową a nie faszerowną garścią chemikaliów. Trzeba ją jednak przygotować co najmniej tydzień wcześniej. Najpierw musimy odpowiednią szynkę wybrać w sklepie.
NA 1 KG SZYNKI:

Pekla:
6 rozkuszonych liści laurowych
7 ziaren owocu suszonego jałowca ( do kupienia w każdym sklepie)
7 ziaren ziela angielskiego
7 ziaren czarnego piepczu

Ziarna przypraw rozgniatamy w moździerzuu lub tłuczkiem do mięsa
około 1 litr wody ( szynka musi być całkowicie przykryta marynatą)
dwie łyżki soli
łyżeczka cukru
1/3 płaskiej łyżeczki saletry lub zamiast soli i saletry użyjcie soli peklującej. Opakowanie zawiera proporcje użycia. 

Wodę zagotowujemy z przyprawami i solą peklującą. Studzimy. Mięso układamy w kamionkowym lub emaliowanym naczyniu. Na dno podsypujemy przypraw i kładziemy na tym mięso. Zalewamy i odstawiamy na 7-10 dni w chłodne i ciemne miejsce. Temperatura nie powinna być wyższa niż 8 stopni. Najlepiej do piwnicy. Jeśli nie macie, to wstawcie szynkę do lodówki. Trzeba ją raz dziennie obracać, po to by równo się marynowała. Po tygodniu wyciągamy szynkę, wkładamy do rękawa do pieczenia lub brytfanny, obkładamy liśmi laurowymi z marynaty i ziarnami przypraw oraz plasterkami z 2 ząbków czosnku. Do pieczenia szynki doskonały jest gęsi smalec. Można go kupić już w wielu sklepach spożywczych.Gęsi tłuszcz kroimy w plasterki i obkładamy nimi szynkę.  Wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Co 20 minut obracamy szynkę, żeby była soczysta. Jeżeli pieczemy w brytfannie podlewamy dodatkowo sosem z szynki. Po godzinie sprawdzamy czy wędlina jest miękka. Jeżeli widelec zanurza się w niej bez większego oporu, to znaczy, że jest gotowa. Szynkę wyciągamy z naczynia i studzimy. Krojona na gorąco będzie się rozpadać. Chłodną szynkę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Potrzebuje dwóch, trzech godzin by stężęć. Gotowe. Taka szynka powinna bez większych problemów przez 7-8 dni nadawać się do spożycia. Jest pyszna a gospodarze mogĄ być dumni, że sami zrobili wędlinę na święta.

UWAGA!!! Tę szynkę można też wędzić, po zapeklowaniu.
szynka

Izabela Sikorska-Garbień

Redaktor naczelna Smaku Doskonałego, dziennikarka, scenarzystka i reżyser. Pomysłodawczyni oraz dobry duch tego miejsca. 2 x K czyli kuchnia i konie – to jej największe życiowe pasje, którym poświęca się od lat.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *