Szarlotka z rabarbarem
7 maja 2015 | przez Katarzyna Wrońska
SZARLOTKA Z RABARBAREM

Autor: Katarzyna Wrońska

Jest rabarbar, jest wiosna! Cierpki, jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy – rabarbar to król ciast i deserów, pojawiających się na naszych stołach od kwietnia do czerwca. Korzystajmy więc, póki czas!

ZAPRASZAM NA: 

SZARLOTKĘ Z RABARBAREM

Składniki na formę o wym. 20x30cm

Ciasto:

300g mąki pszennej

200g masła

100g cukru

1 całe jajo

1 żółtko

1-2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

0,6 kg jabłek

0,4 kg łodyg rabarbaru

200 g brązowego cukru (lub wedle uznania, do smaku)

 1 płaska łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:

Cukier puder do posypania szarlotki po upieczeniu

Wykonanie:

Ciasto:

Z podanych składników szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy  z niego kulę, zawijamy w bawełnianą ściereczkę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie dzielimy na 2 równe części, które rozwałkowujemy na stosowny wymiar. Jedną  z nich wylepiamy spód naszej formy. Całą powierzchnię nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie, które przykrywamy drugą warstwą ciasta. Całość pieczemy jeszcze przez 20-30 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Po wystudzeniu posypujemy szarlotkę cukrem pudrem.

Nadzienie:

Łodygi rabarbaru obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Z jabłkami postępujemy analogicznie. Pokrojone owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu do chwili, aż się całkowicie rozpadną, a wszelki nadmiar płynu wyparuje. Wówczas zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę, bardzo starannie mieszając ją z nadzieniem. Odstawiamy do wystygnięcia.

Szarlotka z rabarbarem

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

1 Komentarz
  • Ciasto z grubsza bardzo smaczne, ale przeraźliwie słodkie. Dla moich domowników uwielbiających słodkie – bardzo słodkie, dla mnie ulepek.

    0
    0
    votes
    Odpowiedz
Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *