26 lutego 2014 | przez Grzegorz Cielecki
Świeca wołowa z czerwoną soczewicą i duszonymi porami.

Świeca wołowa z czerwoną soczewicą i duszonymi porami.

Składniki

Świeca wołowa

Oliwa z oliwek  – 2 łyżki

Masło – 1 łyżka

Mąka pszenna – 1 łyżka

Soczewica czerwona  –  80g

Por – 1 szt

Imbir mielony – szczypta

Cynamon mielony – szczypta

Czosnek  – 2 ząbki

Natka pietruszki  – 1 pęczek

Sól

Pieprz czarny świeżo  mielony

Wywar wołowy lub warzywny

Sposób  przygotowania

Świecę wołową opłukać pod bieżącą wodą, mąkę wymieszać z cynamonem i imbirem, świecę oprószyć mąką z przyprawami, następnie obsmaż  na dobrze rozgrzanej oliwie z masłem w brytfannie. Gdy świeca wołowa będzie złota, kontynuuj smażenie z dodatkiem pora pokrojonego w 4 centymetrowe talary  przez kolejne 5 min. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek i uzupełnij wywarem do wysokości pora. Wstaw brytfannę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120, i piecz około 30 min, po tym czasie dodaj opłukaną soczewicę, dopraw solą, pieprzem i uzupełnij wywarem wedle uznania, wstaw ponownie do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez kolejne 50 min.  Świecę wołową serwuj na soczewicy z porami i z posiekaną natką pietruszki.

 Chef in restaurant kitchen preparing food

Grzegorz Cielecki

Dyrektor artystyczny, Szef kuchni Smaku Doskonałego, trener i kapitan Kulinarnej Kadry Narodowej Polski. Pasjonat gotowania oraz perfekcjonista z imponującym doświadczeniem kulinarnym. Dania wychodzące spod jego ręki stanowią wyrafinowaną ucztę dla oka i dla podniebienia.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *