swiateczne pierniczki dwudniowe
18 grudnia 2013 | przez Katarzyna Wrońska
Świąteczne Pierniczki Dwudniowe z Lukrem albo Bez

Mój grudzień obłędnie pachnie choinką i korzennymi przyprawami. Wszechobecny aromat ani przez chwilę nie pozwala zapomnieć, że święta tuż tuż. W połowie miesiąca, tradycyjnie, przystępujemy do hurtowej  produkcji pierniczków. Wyrabiamy ciasto, dajemy mu odpocząć, a potem wałkujemy i wycinamy. Wycinamy i lukrujemy lub.. nie. Mnóstwo jest przy tym radości i świetnej zabawy, w której uczestniczą trzy pokolenia naszej rodziny. Są to niezapomniane chwile, do których tęsknimy później przez cały kolejny rok.

Dziś: Świąteczne Pierniczki Dwudniowe z Lukrem albo Bez

Bardzo prosty przepis, wymagający jednak odrobiny cierpliwości, gdyż cały proces pierniczkowania rozłożony jest na 2 dni. Na efekt warto poczekać, bowiem ciasteczka wychodzą po prostu przepyszne. W zależności od preferencji smakowych, można serwować je polukrowane lub nie.

Składniki:

Ciasto:

60 dag mąki

20 dag miodu

1 jajo

 20 dag cukru

5 dag masła

1 płaska łyżeczka sody

 1/3 szklanki mleka

1 opakowanie przyprawy do pierników

 Lukier:

pół białka

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób wykonania:

Ciasto:

W garnku umieszczamy miód, cukier oraz masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż cukier nam się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przesiewamy mąkę, a sodę rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie do garnka dodajemy przesianą mąką, mleko z sodą oraz jajo. Wszystkie składniki bardzo starannie ze sobą mieszamy. Gotowe ciasto wkładamy na całą noc do lodówki. Nazajutrz jest czas, by dokończyć dzieła. Wówczas rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 – 4 mm, a następnie wycinamy foremkami ulubiony kształt lub kształty. Surowe pierniczki układamy na posmarowanej tłuszczem blasze. Pieczemy ca 25 min. w temp.180°C. Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika pierniczki są twarde. Kruszeją po kilku dniach. Bardzo długo zachowują świeżość.

Lukier:

Białko ucieramy z cukrem i sokiem cytrynowym na gęstą, lśniącą masę. Powstałym  w ten sposób lukrem napełniamy szprycę i fantazyjnie dekorujemy nasze pierniki. Gdy lukier zastygnie, ciasteczka wkładamy do metalowej puszki z pokrywką.

swiateczne pierniczki dwudniowe

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *