Suszony filet z gesi
11 listopada 2015 | przez Katarzyna Wrońska
Suszony filet z Gęsi na słoneczniku, gruszce i sosie z rokitnika

Suszony filet z Gęsi na słoneczniku, gruszce i sosie z rokitnika

Listopad w kuchni Smaku Doskonałego upływa pod znakiem gęsiny! Dziś prezentujemy Wam zwycięski przepis na gęsinę, Króla Gęsiny 2014/15 – Tomasza Dziury z restauracji Andromeda w Hotelu Galaxy w Krakowie:

Składniki:

  • Filet z gęsi 100 gr
  • Tymianek, majeranek 10 gr
  • Sól morska 300 gr
  • Wino 50 ml
  • Oliwa
  • Gruszka ½ szt
  • Cytryna ¼ szt
  • Cukier 25 gr
  • Sok z rokitnika 30 gr
  • Słonecznik 5 gr
  • Chleb żytni cienki plasterek
  • Tłuszcz gęsi 100 gr

Sposób wykonania:

Filet z gęsi zasypujemy świeżymi ziołami i grubą warstwą soli i pozostawiamy na 24h–48h, następnie pozbywamy się soli i suszymy 24–48h w zależności od grubości fileta. Wysuszoną gęś zawijamy w ręcznik namoczony w białym winie na kolejne 48h następnie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, smarujemy oliwą i zgrzewamy.

Sałatka – Gruszkę obieramy, kroimy i wrzucamy do soku z cytryny i dodajemy prażony słonecznik, cukier i sok z rokitnika.

Sos – rokitnik obieramy, przecieramy, sporządzamy delikatny karmel dodajemy sok z cytryny i przetarty sok z rokitnika.

Cienko krojone plastry gęsi podajemy na sałace z gruszki, polewamy sosem z rokitnika oraz smażonym chlebem żytnim w gęsim tłuszczu. Skrapiamy oliwą i dekorujemy ziołami.

Suszony filet z gesi

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *