26 lutego 2014 | przez Grzegorz Cielecki
STEK Z ROSTBEFU Z MASŁEM CZOSNKOWYM I PIECZONĄ W MIODZIE PIETRUSZKĄ

STEK Z ROSTBEFU Z MASŁEM CZOSNKOWYM I PIECZONĄ W MIODZIE PIETRUSZKĄ

receptura: Grzegorz Cielecki

Składniki

 stek z rostbefu – 250g

ząbek czosnek – 1 ząbek

oliwa  –  1 łyżka

masło  –  2 łyżki

Pietruszka korzeń – 150g

Świeży rozmaryn – 2 gałązki

Miód – 1 łyżka

Cytryna  – ½ szt

Natka pietruszki  – 1 mały pęczek

Sól morska

Pieprz świeżo mielony

Przygotowanie

Korzeń pietruszki pokrój w centymetrowe plastry, wymieszaj z oliwą, solą, świeżym rozmarynem i miodem. Wyłóż do małego naczynia żaroodpornego i piecz ok. 40 minut  w temperaturze 160°C. Czosnek rozetrzyj z solą i wymieszaj z masłem. Stek posmaruj oliwą oprósz pieprzem i smaż na średnio rozgrzanej patelni lub grillu, z każdej strony po ok. 6min, by był średnio wysmażony. Przed podaniem daj stekowi odpocząć przez 5 minut. Stek podaj  z masłem czosnkowym na pieczonej pietruszce skropionej sokiem z cytryny.

Succulent steak on a barbecue

Grzegorz Cielecki

Dyrektor artystyczny, Szef kuchni Smaku Doskonałego, trener i kapitan Kulinarnej Kadry Narodowej Polski. Pasjonat gotowania oraz perfekcjonista z imponującym doświadczeniem kulinarnym. Dania wychodzące spod jego ręki stanowią wyrafinowaną ucztę dla oka i dla podniebienia.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *