26 lutego 2014 | przez Grzegorz Cielecki
Stek z polędwicy wołowej

Stek z polędwicy wołowej

receptura: Grzegorz Cielecki

Składniki:

Polędwica wołowa – 250g

Oliwa – 2 łyżki

Masło –  2 łyżki

Śmietana  – 4 łyżki

Ziemniaki – 130g

Marchew – 50g

Kalafior  –  50g

Pietruszka korzeń -50g

Czosnek –  2 ząbki

Rozmaryn

Sól morska

Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Stek z polędwicy wołowej posmarować oliwą, oprószyć solą morską i czarnym pieprzem świeżo zmielonym. Obsmażyć z dodatkiem gałązki rozmarynu i czosnku w łupinie ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na około 8 min, poczym wyjmij i odstaw na około 5 min aby stek odpoczął. Warzywa pokroić wedle uznania, gotować każdy rodzaj osobno w osolonej wodzie do twardości „na ząb”. A następnie odśwież na patelni z odrobiną wywaru z gotowania warzyw i zagęść łyżką zimnego masła. Dopraw solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki połącz przy pomocy rózgi z gorącą śmietaną i masłem. Całość ułóż estetycznie na talerzu.

Rindersteaks

Grzegorz Cielecki

Dyrektor artystyczny, Szef kuchni Smaku Doskonałego, trener i kapitan Kulinarnej Kadry Narodowej Polski. Pasjonat gotowania oraz perfekcjonista z imponującym doświadczeniem kulinarnym. Dania wychodzące spod jego ręki stanowią wyrafinowaną ucztę dla oka i dla podniebienia.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *