Zwycięski zestaw Pani Beaty - Smak Doskonały
13 października 2015 | przez Katarzyna Wrońska
Smak Doskonały na Targach Natura Food 2015

Autor: Katarzyna Wrońska

W Łodzi w dn. 2-4.10.2015 odbyły się VIII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD. Jest to bez wątpienia najważniejsze wydarzenie branży eko żywności w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej, dlatego nie mogło nas tam zabraknąć.

Smak Doskonały był jednym  z patronów medialnych imprezy, współorganizatorem Strefy Pokazów Kulinarnych oraz konkursu kulinarnego dla blogerów „Eko śniadanie = lepsze wkuwanie”. I etap współzawodnictwa polegał na zaproponowaniu menu śniadaniowego dla ucznia, które można zjeść rano w domu przed wyjściem do szkoły. Spośród autorów nadesłanych pomysłów została wyłoniona piątka finalistek. Ostatniego dnia targów wyróżnione blogerki zmierzyły się ze sobą w konkurencji polegającej na przygotowaniu na żywo,  w naszej strefie pokazów kulinarnych, zdrowej i smacznej zawartości pudełka śniadaniowego dla ucznia szkoły podstawowej lub gimnazjum. Zawodniczki mogły komponować swoje zestawy, korzystając wyłącznie z produktów dostępnych u wystawców w hali targowej. Trzeba przyznać, że panie wykazały się dużą wiedzą z zakresu dietetyki, znajomością dziecięcych gustów, a także fantazją kulinarną, dlatego jury nie miało łatwego zadania.

Po burzliwych obradach, trzyosobowa komisja w składzie:

  1. Agata Szczepaniak (Międzynarodowe Targi Łódzkie Sp. z o.o. )- przewodnicząca
  2. Carlos González Tejera (Stalgast Sp. z o.o.)
  3. Katarzyna Wrońska („Smak Doskonały”)

zadecydowała o następującej klasyfikacji:

I miejsce – Beata Salm „Stare Gary”

II miejsce – Anna Laskowska „Dietetycznie siostro”

III miejsce – Anna Sudoł „Grochem o garnek”

IV miejsce – Magda Świeżyna „Fresh in Kitchen”

V miejsce – Kasia Popielawska „Oto Tort”

Nasza zwyciężczyni, Beata Salm, jest architektem. Swoje pozazawodowe pasje realizuje w zaciszu domowej kuchni. Jest szczęśliwą mężatką i mamą dwójki dorosłych już dzieci. Od nieco ponad 2 lat prowadzi  kulinarnego bloga „Stare Gary”.

W finałowym zestawie Pani Beaty znalazły się:

  1. Chleb pełnoziarnisty na zakwasie, z pastą z twarogu i hummusem buraczanym
  2. Sałatka warzywna z pomidora, ogórka, cebuli, z dodatkiem świeżych ziół oraz sosem na bazie oliwy
  3. Sok pomidorowy firmy Wiatrowy Sad, który podczas targów Natura Food otrzymał główną nagrodę w konkursie „Tygiel smaków” 2015.
  4. Owoce (jabłko, śliwki)
  5. Słodki wafelek z jadalnych konopii, bez cukru
  6. Mieszanka ziaren

Oto wykaz producentów wykorzystanych artykułów (wszystkie, zgodnie z regulaminem, zostały pozyskane od tegorocznych targowych wystawców):

  1. Pieczywo p. Czesław Meus – Polska Ekologia
  2. Jędrzejowski twarożek śmietankowy – Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska

http://jedrzejowskasm.pl/jedrzejowski-twarozek-smietankowy,…

  1. Hummus buraczany

http://vegaup.pl/

  1. Ogórki kiszone – Ogórek kołobrzeski

http://e-satyrz.pl/content/7-ogorek-kolobrzeski-info

  1. Sok pomidorowy Wiatrowy sad

http://www.wiatrowysad.pl/index.php?a=oferta

  1. Wafelek konopny i mieszanka ziaren – Biozona

http://biozona.pl/…/max-…/miks-ziaren-z-owocami-choco-fruit/

Serdecznie gratulujemy wszystkim finalistkom!

Kolejna edycja targów i kolejny konkurs dla blogerów już za rok!

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *