Targi Smak Doskonaly Przeisy (3)
11 lutego 2014 | przez Izabela Sikorska-Garbień
Smak Doskonały na Międzynarodowych Targach Turystyki 2014

Smak Doskonały na Międzynarodowych Targach Turystyki 2014

autor: Izabela Sikorska-Garbień

Zakończyły się wczoraj MTT 2014 we wrocławskiej Hali Stulecia. Targom turystyki towarzyszył fest kulinarny. Odbyło się wiele warsztatów. Jeden z nich poprowadził w sobotę Szef Kuchni Smaku Doskonałego, Kapitan Kadry Narodowej Polski Grzegorz Cielecki. Był to wykład na temat ewolucji w sztuce kulinarnej i możliwości wykorzystywania nowoczesnych technologii do tworzenia niezwykłych dań. Cielecki przygotował dwa dania. Ich inspiracją był topniejący w górach śnieg i zbliżająca się wiosna. Pierwsze danie: „Skalne miasto” wykonał z kamieni :), puree ze skorzonery oraz fileta z halibuta. Kamienie nie były oczywiście prawdziwe. Grzegorz poddał ziemniaki takiej obróbce, że imitowały prawdziwe kamienie. Drugie danie:: „Przebudzenie wiosny”, powstało z tuńczyka, sferycznego kokosa, zżelowanych świeżych pomidorów, rzodkiewki i mikroflory. Oba dania zwieńczyły wiosennym akcentem jadalne kwiaty.

Izabela Sikorska-Garbień

Redaktor naczelna Smaku Doskonałego, dziennikarka, scenarzystka i reżyser. Pomysłodawczyni oraz dobry duch tego miejsca. 2 x K czyli kuchnia i konie – to jej największe życiowe pasje, którym poświęca się od lat.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *