9 października 2014 | przez Izabela Longosz
SEZON NA DYNIE W PEŁNI CZYLI DYNIOWA REWELACJA BEZ PASTERYZACJI

SEZON NA DYNIE W PEŁNI

CZYLI

DYNIOWA REWELACJA BEZ PASTERYZACJI

Nie sposób ukazać na zdjęciach jak niezwykle smakuje ten przetwór.
To najlepszy przepis na dynię marynowana ,jest chrupiąca ,słodziutka po prostu boska.
Bardzo dobrze nadaje się do ciast , deserów oraz lodów -niebiańska rozkosz.
Myślę że przypadnie wam do gustu polecam serdecznie.

SKLADNIKI NA 1,50 KG DYNI

1L WODY
2 ŁYŻECZKI KWASKU CYTRYNOWEGO
0,70 DKG CUKRU

WYKONANIE
Dynię obieramy ze skórki, wycinamy włóknistą część z pestkami.Kroimy na 1,5 cm w kostkę.
następnie należy przygotować 1l wody zimnej z dwiema łyżeczkami kwasku cytrynowego to zagotować i zalać tym dynie.
zostawić do wystudzenia.Na drugi dzień przecedzić (wyłowić) dynie na sitko do zalewy dodać 0,70 dkg cukru i cukier waniliowy.
zagotować mieszając wrzucić dynie gotować jeszcze przez pięć minut gorące przełożyć do słoików oczywiście owoce muszą
być przykryte przez syrop. Słoiki przewrócić do góry dnem.

ŻYCZĘ SMACZNEGO

DSCN5384

DSCN5395

DSCN5399

DSCN5396

dynia

Izabela Longosz

Niepoprawna optymistka,samouk. Pasję do gotowania odziedziczyła po mamie. Przygotowanie potraw,smakowanie,jedzenie oraz dzielenie się nimi z najbliższymi sprawia jej ogromną satysfakcję. Gotowaniu poświęca 100% swojej uwagi. Liczy się dla niej najdrobniejszy szczegół.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *