SERNIK KRÓLOWEJ ŚNIEGU
18 grudnia 2013 | przez Katarzyna Wrońska
Sernik królowej śniegu

„Na szybach maluje mróz,
Srebrzyste i białe kwiaty,
Dla biednych i dla bogatych,
Mróz kwiaty prosto z nieba zniósł”
(Piotr Rubik)

Ech…o takiej aurze w wigilijny wieczór w tym roku, będziemy mogli sobie jedynie pomarzyć. Wyobraźnia i dobry przepis potrafią jednak zdziałać cuda. Świata w puszystej bieli nikomu oczywiście zapewnić nie mogę, ale zimowy krajobraz na świątecznym stole, zdecydowanie tak. Oto moja propozycja!

Dziś: SERNIK KRÓLOWEJ ŚNIEGU

Bardzo kremowy i wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach. Zupełnie niekapryśny, nie pęka, nie rośnie, a więc i nie opada. Jest efektownie płaski i idealnie równy, co przy sernikach jest cechą na wagę złota. Jednolity biały kolor dodaje mu niezwykle uroczystego, zgodnego z porą roku oraz nazwą, charakteru.

Składniki na tortownicę o śr 23cm:

Spód:

220g herbatników digestive

120g masła

Masa serowa:

1kg tłustego sera, trzykrotnie mielonego

200g cukru

4 jaja XL

4 żółtka

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny

Polewa śmietankowa:

200g kwaśnej, gęstej śmietany, najlepiej 18%

3 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Spód:

Ciasteczka rozdrabniamy najbardziej jak się da. Masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikowymi okruchami. Powstałą w ten sposób masą wylepiamy spód tortownicy, który uprzednio wysmarowaliśmy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, to dno i boki formy zabezpieczamy od zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej.

Masa serowa:

Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera i krótko mieszamy, tylko do ich połączenia się. Całość wylewamy na ciasteczkowy spód.

Owiniętą folią tortownicę ze słodką zawartością umieszczamy w większym naczyniu żaroodporrnym (innej blasze?), które wypełniamy wodą tak, aby nasza tortownica była w niej zanurzona do ½ swojej wysokości. Taką konstrukcję wstawiamy do piekarnika na 60-70 minut, gdzie winna przebywać w temperaturze 180C. Na 10 minut prze końcem pieczenia, wierzch sernika smarujemy polewą śmietankową i ponownie wkładamy do pieca. Gotowy sernik wyjmujemy z kąpieli wodnej, studzimy, a potem umieszczamy w lodówce na co najmniej kilka godzin. Najlepiej smakuje schłodzony.

Polewa:

Śmietanę krótko ubijamy z cukrem.

SERNIK KRÓLOWEJ ŚNIEGU

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

1 Komentarz
Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *