Rabarbar3
19 maja 2014 | przez Katarzyna Wrońska
Rabarbar. Jeść, czy nie jeść?

Rabarbar. Jeść, czy nie jeść?

Autor: Katarzyna Wrońska

Rabarbar (inaczej: rzewień) to jedna z tych roślin, które nieodłącznie kojarzą się z dzieciństwem. Babciny kompot serwowany w upalny dzień oraz mamine drożdżówki z rabarbarem to dla wielu z nas jedne z najmilszych wiosennych, kulinarnych wspomnień. Dziś, gdy  w kuchni króluje sezonowość, a właśnie teraz sklepowe półki uginają się pod ciężarem łodyg rabarbaru, warto mu się bliżej przyjrzeć.  

Rabarbar2

Rzewień ,  z racji swego zastosowania, powszechnie uważany jest za owoc. Jednak w rzeczywistości jest warzywem z rodziny rdestowatych. Na świecie znanych jest ponad sto odmian tej byliny. Do najbardziej popularnych gatunków należą rabarbar ogrodowy (to ten, który jemy) oraz rabarbar lekarski (którego korzeń i kłącze mają właściwości przeczyszczające i przeciwzapalne). Ten drugi triumfy popularności święci w Chinach, gdzie zaliczany jest do grupy 50 podstawowych roślin leczniczych. Jest tam stosowany przede wszystkim jako środek przeciw zaparciom, a także panaceum na ból zębów. Chińczycy smażą korzeń rabarbaru, a potem moczą go w alkoholu. W ten sposób uzyskują nalewkę, w której zanurzają bawełniany wacik, by następnie nałożyć go bezpośrednio na bolący ząb. Podobno efekty są znakomite, gdyż rabarbar zawiera aż sześć związków chemicznych, uśmierzających ból. Z kolei dr Ronald Hoffman, amerykański lekarz – entuzjasta medycyny holistycznej,  proponuje przygotowanie leczniczego napoju na skuteczne wyeliminowanie zaparć. W tym celu należy zmiksować  trzy łodygi rabarbaru lekarskiego bez liści, a następnie dodać  filiżankę soku jabłkowego, ćwiartkę obranej cytryny oraz łyżeczkę miodu. W rezultacie otrzymamy gęsty, cierpki specyfik, który wykazuje dużą skuteczność przy tej uciążliwej dolegliwości.

Rzewieńzawiera w sobie witaminy A, C i E, a także magnez, potas, sód, żelazo, wapń. Pobudza wydzielanie żółci, dzięki czemu ułatwia trawienie.  Ma właściwości antyoksydacyjne i antyalergiczne. Jednak,  mimo mnogości zalet, dość powszechnie uchodzi za roślinę zdrowotnie kontrowersyjną. Wielu dietetyków i lekarzy stawia go bowiem na cenzurowanym z tytułu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego. Kwas ten odpowiada za psucie się zębów, wypłukiwanie wapnia z kości oraz powstawanie kamieni nerkowych.  Przy niektórych schorzeniach zaleca się więc ostrożność i umiar w dawkowaniu sobie tego warzywa.

Rabarbar

W ostatnim czasie o rabarbarze zrobiło  się głośno, ponieważ  badania przeprowadzone na Uniwersytecie Sheffield dowiodły, iż pod wpływem  temperatury, jakiej jest poddawany w trakcie pieczenia, nabiera istotnych właściwości przeciwnowotworowych. Naukowcy odkryli, że po 20 minutach pieczenia w temperaturze 180C, w  rzewieniu wzrasta stężenie polifenolu z grupy stilbenów, o nazwie rapontygenina. Niszczy on komórki rakowe lub też uniemożliwia ich dalszy rozwój.  Wykazano, że rapontygenina jest inhibitorem enzymu ludzkiego cytochromu, występującego przede wszystkim w guzie nowotworu prostaty oraz piersi. Inhibitor zaś to związek chemiczny, powodujący zahamowanie bądź spowolnienie reakcji chemicznej. Tym samym udowodniono, że  spożywanie rabarbaru ma profilaktyczne działanie antyrakowe. Onkolodzy podkreślają jednak, że jego wpływ na leczenie choroby będącej już w stadium rozwoju jest w sferze badań i wciąż nie został jednoznacznie potwierdzony. Niewykluczone jednak, że w przyszłości rapontygenina będzie pierwszym naturalnym lekiem na raka.

A na razie, póki trwają badania,  jedzmy pieczony rabarbar i cieszmy się jego smakiem. Sezon przecież tak krótko trwa.

Źródła, z których korzystałam:

  1. McGee on Food and Cooking: An Encyclopedia of Kitchen Science, History and Culture
  2. www.portalwiedzy.onet.pl
  3. http://farmakognozja.blogspot.com
  4. www.herbapol.pl

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *