22 sierpnia 2014 | przez Izabela Longosz
PROZIAKI

PROZIAKI-( prołzaki, fajczarze, placki na sodzie) to pieczywo zwane tak na całym Podkarpaciu. Nazwę wzieło od,, prozy,, czyli sody, dodawanej do ciasta aby urosło.

Jednym z najsłynniejszych uznanych za najlepsze dań z Podkarpacia są słynne proziaki , czyli puszyste placki mające udokumentowana tradycję wyrobu od ponad 150 lat. Proziaki były robione często gdy w domu zabraklo chleba. Dobra gospodyni szybko brała się za zagniatanie ciasta i chwilę pózniej prozioki były już na talerzach domowników.Prozioki to danie, które udowadnia podstawową zasadę w kuchni , że często wspaniały i wyborny smak tkwi w prostocie skladników i ich wykonaniu.Prozioki najlepiej smakują z masełkiem ,ale dla smakoszy słodkiego można je podawać z miodem ,dżemami oczywiście swojej roboty.

PROZIAKI BABCI ASI

1 KG MĄKI
2 ŁYŻECZKI SODY
0,5 L KEFIRU
1 ŁYŻECZKA SOLI
2 JAJKA
JEŻELI MAJĄ BYĆ NA SŁODKO TO PÓŁ SZKLANKI CUKRU

WYKONANIE

NA STOLNICĘ WYSYPAĆ MĄKĘ DODAĆ POZOSTAŁE SKŁADNIKI. JEŚLI MAJĄ BYĆ NA SŁODKO TO DOŁOŻYĆ CUKIER. A JAK NIE, TO NIE DAWAĆ. WYROBIĆ CIASTO ŻEBY ODCHODZIŁO OD RĄK . CIASTO POWINNO BYĆ LUŹNIEJSZE NIŻ NA PIEROGI NASTĘPNIE ROZWAŁKOWAĆ CIASTO NA GRUBOŚĆ OKOŁO 3-4 CM I WYKRAWAĆ NOŻEM PLACKI .PIEC NA ROZGRZANEJ LEKKO BLASZE A MOŻNA TEŻ NA PATELNI BEZ TŁUSZCZU. SMACZNEGO

DSCN5224

DSCN5225

DSCN5226

DSCN5252

DSCN5229

DSCN5239

DSCN5240

DSCN5245

Izabela Longosz

Niepoprawna optymistka,samouk. Pasję do gotowania odziedziczyła po mamie. Przygotowanie potraw,smakowanie,jedzenie oraz dzielenie się nimi z najbliższymi sprawia jej ogromną satysfakcję. Gotowaniu poświęca 100% swojej uwagi. Liczy się dla niej najdrobniejszy szczegół.

4 komentarze
Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *