18 lutego 2014 | przez Izabela Sikorska-Garbień
PRZEPIS NA PROSIĘ Z CZASÓW KRÓLA STASIA

PRZEPIS NA PROSIĘ Z CZASÓW KRÓLA STASIA

(źródło: rękopis z końca XVIII „Odpisy Pani Gniewoszowy”, znajdujący się w Muzeum w Łańcucie)

Weź prosięcia pieczonego,

Pokray na zrazy drobne,

Włóż w kocioł masła kawałek,

Grzybków siekanych,

Wiązkę pietruszki, cebulę,

Kucik czosnku, dwie szalotki,

Dwa goździki, pół bobkowego liścia

Tymianku, bazyliki,

Przystaw do ognia,

Wsyp szczubeć mąki,

Wley szklankę wina białego,

Tyleż bulionu, soli, pieprzu,

Gotuy z wolna,

Sos wysadź do połowy,

Nareszcie zapraw trzema żółtkami,

Z dwiema łyżkami soku winnego

Tyleż bulionu ubitemi:

Przygrzey niegotując,

Wyday ciepło.

Smacznego!

kocioł.prosiak

Izabela Sikorska-Garbień

Redaktor naczelna Smaku Doskonałego, dziennikarka, scenarzystka i reżyser. Pomysłodawczyni oraz dobry duch tego miejsca. 2 x K czyli kuchnia i konie – to jej największe życiowe pasje, którym poświęca się od lat.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *