koko
18 sierpnia 2014 | przez Izabela Longosz
Podkarpackie potrawy regionalne

HRECZANKI 

Hreczanki to tradycyjne podkarpackie danie kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak samo jak kotlety mielone , tyle ze nie ma w nich ani grama bułki tartej.

SKŁADNIKI
1 kg gryczanej kaszy
1 kg mielonego mięsa
5 czosnku ząbków
1 soli łyżeczka
5 kurzych jajek
1 niepełna łyżeczka pieprzu

WYKONANIE
Oczywiście kaszę ugotować , z mięsem zmieszać , czosnek dodać ,sól , pieprz i oczywiście nie zapomnieć o jajkach. Bardzo dobrze wymieszać. Na gorącym oleju smażyć ( tak samo jak mielone kotlety ).Skórka ma być zarumieniona , dzieki kaszy robi się chrupiąca.
Bardzo nam smakuje do tego sos oczywiście na zimno czosnkowo -śmietankowo -koperkowy . Niemniej sezon na grzyby w pełni, a oczywiście leśny aromat w połączeniu z kaszą i mięsem mielonym dal efekt idealny, cudny .

koko

Izabela Longosz

Niepoprawna optymistka,samouk. Pasję do gotowania odziedziczyła po mamie. Przygotowanie potraw,smakowanie,jedzenie oraz dzielenie się nimi z najbliższymi sprawia jej ogromną satysfakcję. Gotowaniu poświęca 100% swojej uwagi. Liczy się dla niej najdrobniejszy szczegół.

2 Comments
Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *