karafka
12 maja 2015 | przez Smak Doskonały
Pijmy wino, na zdrowie

Pijmy wino, na zdrowie

autor: Sylwester Szymczak

Od początku istnienia wino pomagało ludzkości w przetrwaniu. Kilka tysięcy lat temu kiedy nie było oczyszczalni wody wino było bezpieczną cieczą, którą ludzie mogli bez obaw pić. Oczywiście napój ten był zupełnie różny od dziś nam znanego wina, był mętny miał mniejszą zawartość alkoholu. Nie mniej jednak od setek lat wiadomo, że wino oczywiście w odpowiedniej ilości jest tylko i wyłącznie synonimem zdrowia. To Francuzi jako pierwsi zaciekawili naukowców. Mimo dość rozwiązłej diety odsetek chorób serca i układu krążenia jest mniejszy niż w innych krajach. Francuzi również żyją dłużej.

Zacznijmy od początku. Wino zawiera alkohol, a jak powszechnie wiadomo nadużywanie go ma niekorzystny wpływ na nasz organizm. Dlatego często używa się określenia dotyczącego ilości alkoholu jaką możemy przyswoić bez obaw. Dla wina będzie to jeden kieliszek, czyli maksymalnie 200ml dziennie. Pamiętajmy o tym , w przypadku alkoholu kumulacja nie jest niczym dobrym. Tak więc lepiej jest wypić dziennie 200ml wina niż w sobotni wieczór dwie butelki.

Ustaliliśmy już ile teraz rozważmy dla czego. Co tak dla nas cennego ma wino. Same badania nad winem na szeroką skalę są stosunkowo dość młodą dziedziną.  Jak się okazuje niezwykle prężną, ogromna Ilość badań przeprowadzona w ostatnich 50 latach niewątpliwie dowiodła, że związki zawarte w winie są dla nas dobre i pomagają naszemu organizmowi. Z najważniejszych benefitów jakie daje nam delektowanie się winem to obniżony poziom cholesterolu, mniejsze ryzyko nowotworów, mniejsze ryzyko chorób wieńcowych, wino wspomaga również procesy trawienne. Można by tak wymieniać i wymieniać ale przyjdźmy może do konkretów.

Alkohol poprawia krążenie krwi. Wiąże się to z tym że nasz organizm, a przede wszystkim mózg jest lepiej natleniony. Dzięki temu ten ważny organ może funkcjonować lepiej i dłużej. Szereg badań dowiódł, że czerwone wino obniża ryzyko zachorowania na Alzheimera.

Zawarte w winie flawonoidy chronią nas przed rakiem. Przeciwdziałają one w rozwoju komórek nowotworowych.  Niestety Ilość flawonoidów nie jest na tyle duża by można wino nazwać lekiem, jest raczej suplementem.

Pozytywny wpływ na układ krążenia jest ogromny. Wino obniża poziom złego cholesterolu dzięki czemu niweluje ryzyko zakrzepów , a co za tym idzie miażdżycy. Oprócz tego chroni śródbłonek naczyń krwionośnych.

Picie wina wspomaga proces trawienia. Wzmaga prace ślinianek, oraz wydzielanie żółci. Dzięki temu usprawnia trawienie tłuszczu. Jednocześnie alkohol zawarty w winie ułatwia przenikanie składników odżywczych do krwi.

Wino jest wskazane dla osób mających prace siedzącą. Badania dowiodły, że wino wspomaga w regulowaniu masy działa. Dzięki temu nie trzeba wykonywać tak dużej liczby karkołomnych ćwiczeń by mieć zdrową sylwetkę.

Zwiększenie libido zawdzięczamy antyoksydantom. Wspomagają one wyściółkę naczyń krwionośnych. Co za tym udzie ukrwienie i natlenienie kluczowych organów jest większe.

Podsumowując Ilość związków zawartych w winie jest duża i bardzo kompleksowa. Korzyści płynące ze spożywania wina są ogromne i warto to podkreślać i o tym pamiętać. Nie mniej jednak wino musi być konsumowane z umiarem i odpowiedzialnością. Nadmierne spożycie wina może powodować migreny oraz choroby wątroby, przyspiesza również rozwój osteoporozy. Ważną informacją jest to, że najzdrowszym jest czerwone wytrawne wino. Nie mnie jednak niech każdy pije to co lubi, byle by na zdrowie.

kieliszek wina

Smak Doskonały

Smak Doskonały jest wirtualnym domem, jest tu kuchnia, ogród z warzywami i ludzie… Od tej chwili życie tego domu toczy się dla Was drodzy internauci. Będziemy dla Was gotować i opowiadać o jedzeniu, winie ,piwie, o ludziach, którzy te cudowności tworzą. Odwiedzimy ich by zajrzeć przez dziurkę od klucza i podpatrzeć jak powstają arcydzieła. Zabierzemy Was w kulinarną podróż, która nigdy się nie kończy, bo o sztuce można mówić i pisać bez końca.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *