magret de canard cuit au four
6 sierpnia 2014 | przez Karolina Stawska-Cielecka
PIERŚ Z KACZKI W MUSIE NA KASZTANACH

receptura: Karolina Stawska-Cielecka

W Piątkowy wieczór trzy „czarownice” Smaku Doskonałego spotkały się na kolacji w eleganckiej restauracji . Wiadomo, gorzkie smaki życia najlepiej przełyka się, gdy jedzenie jest niebiańskie więc dokładnie przejrzałam kartę, aby wybrać coś wyjątkowego. Do przetrawienia miałam parę tematów, więc wybór nie był prosty, ale okazał się inspiracją dla mojego dzisiejszego przepisu;)

Ale to na koniec. Kieliszek białego wina byłby fajnym dodatkiem na początek. Z powodu braku kierowcy musiałam obejść się smakiem i zamówiłam Wodę;)

Przemiły kelner z uśmiechem na twarzy podszedł, aby przyjąć zamówienie i już wtedy wiedziałam, kaczka to jest to, co dziś powinno oczarować moje podniebienie…bo ze mnie też taka „kaczka dziwaczka”. Kolejnym trafnym wyborem okazał się jeleń, który był pyszny a wszystkie dodatki współgrały ze sobą.

Lecz nie on mnie zainspirował. Kaczuszka z pieczonymi kasztanami zapadła mi w pamięć i chciałabym namówić Was do przygotowania sobie w domu takiej uczty na wieczór z przyjaciółką i ciężkim tematem do przemyślenia i przegadania ……

Składniki:

Filet z kaczki dobrze schłodzony

Kasztany 7 sztuk

Jabłko

Kora cynamonowa

Cukier trzcinowy 1 łyżka

Szałwia kilka listków

Masło

Sól morska w płatkach

Pieprz czarny świeżo mielony

Filet z kaczki chłodzimy, żeby naciąć na skórze ładną kratkę i nie przeciąć skóry do końca. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na skórze do uzyskania złotego koloru.  Następnie przekładamy z patelni na blachę i pieczemy  w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 4 min. Filet po wyjęciu z piekarnika przed pokrojeniem w plastry powinien odpocząć 4-5 min. Kasztany naciąć od szpica w gwiazdkę następnie wsadzić od garnka z gorącą wodą i gotować ok 15 min. Wyjąć i przełożyć na blachę piec przez około 10 – 15 min w 220 stopniach. Wyjąć i obrać ze skóry. Obrane jabłko pokroić w ćwiartki, wrzucić na patelnię dodać masło, korę cynamonową i listki szałwii. Smażyć przez około 4 min, potem wyjąć korę i szałwię . Dołożyć cukier trzcinowy i na małym ogniu dusić do miękkości. Następnie zmiksować na mus i rozsmarować na talerzu. Wyłożyć plastry kaczki i dołożyć kasztany. SMAKU DOSKONAŁEGO ! :)

magret de canard cuit au four

Karolina Stawska-Cielecka

Stuprocentowa kobieta, wspaniała matka i żona. Ostatnie 6 lat swojego życia poświęciła dzieciom. Teraz, kiedy podrosły może wreszcie oddać się swoim pasjom: dziennikarstwu i gotowaniu. Obdarzona wrodzoną wrażliwością i poczuciem piękna wyczuwa wszystkie smaki i zapachy, również smak życia...

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *