17 czerwca 2014 | przez Smak Doskonały
PIEROGI ZE SZCZUPAKIEM – DZIEDZICTWO MAZUR

tekst: Kasia Galczak- Ślęzak

zdjęcia: K. Galczak – Ślęzak

Pierogi ze szczupakiem „poznałam” w Karczmie „Stara Kuźnia” w Przykopie. Przepis jest autorstwa Marty Wąsiakowskiej. Jedynym odstępstwem od pierwotnej receptury na jakie sobie pozwalam jest skład ciasta pierogowego. Tu ZAWSZE! Jestem wierna przepisowi, który znalazłam w książce „Nakarmić duszę” J. Słomy i M. Trymbulaka- choć używam różnych rodzajów mąki. To ciasto jest świetne, sprężyste, plastyczne, po ugotowaniu mięciutkie, pyszne.

Pierogi ze szczupakiem moim skromnym zdaniem powinny być jednym z flagowych, charakterystycznych dla Mazur dań.

Przejdźmy do przepisu

Ciasto: 3 szkl. mąki, ½ szkl. ciepłej wody, 1/3 szkl. śmietany, łyżeczka soli, łyżka miękkiego masła.

Farsz: szczupak (filet), marchew, zielona pietruszka, jajko, bułka moczona w mleku, cebulka smażona na maśle, sól, pieprz.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Mielimy szczupaka, tarkujemy marchewkę, siekamy pietruszkę, i łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku. Kleimy pierożki i gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut od momentu wypłynięcia.

Podajemy polane sklarowanym masłem oraz świeżo zmielonym pieprzem.

pierogiszczupak

kuznia1

kuznia2

Smak Doskonały

Smak Doskonały jest wirtualnym domem, jest tu kuchnia, ogród z warzywami i ludzie… Od tej chwili życie tego domu toczy się dla Was drodzy internauci. Będziemy dla Was gotować i opowiadać o jedzeniu, winie ,piwie, o ludziach, którzy te cudowności tworzą. Odwiedzimy ich by zajrzeć przez dziurkę od klucza i podpatrzeć jak powstają arcydzieła. Zabierzemy Was w kulinarną podróż, która nigdy się nie kończy, bo o sztuce można mówić i pisać bez końca.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *