25 września 2014 | przez Katarzyna Galczak-Ślęzak
Pierogi z nutą grzybową

Autorski przepis wymyślony w związku z „VI Regionalnym Festiwalem Runa Leśnego w Piszu”. Zgłosiłyśmy się koleżankami i … Wygrałyśmy- zatem z radością dzielę się z Wami pierogami J!

Pierogi z nadzieniem mięsnym z nutą grzybową

Składniki:

Farsz(proporcje mięsa i grzybów- generalnie wszystkich składników farszu możemy ustalać dowolnie- w zależności od tego, czy wolimy jadać bardziej mięsnie, czy grzybowo J):

Gotowana wołowina (kark wołowy), cebula, proszek z suszonych grzybów, kapelusze prawdziwków, sól, pieprz, gotowane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, masło

Ciasto pierogowe (proporcje takie jak w poprzednich przepisach):

Mąka, woda, śmietana, masło, sól

Z warzyw (włoszczyzny), przypraw i wołowiny gotujemy wywar. Wołowinę i warzywa po ugotowaniu mielimy. Gotujemy kapelusze prawdziwków w osolonej wodzie. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy posiekane kapelusze prawdziwkowe- chwilę podsmażamy- dodajemy zmielone mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i proszkiem z grzybów.

Składniki ciasta zagniatamy, wałkujemy, wycinamy kółka, napełniamy farszem i formujemy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Podajemy z cebulką i kurkami podsmażonymi na maśle.

Do picia podajemy bulion powstały z gotowania wołowiny i warzyw.

p1000108-picture540b526a95873

Katarzyna Galczak-Ślęzak

Przede wszystkim mama i żona. Absolwentka ochrony środowiska , prywatnie twórca unikatowych koszulek dla krewnych i znajomych. Domowy wytwórca ciast i tortów, z których największym do tej pory wyzwaniem był ten w kształcie fiata 125 p, na 4 urodziny starszej córki (taka zachcianka). Miłośniczka kuchni w ogóle, a w szczególe sielskiej kuchni Mazur. Marzenie – wieczory z dobrym jedzeniem, w dobrym towarzystwie, w nowym/starym mazurskim domu (do spełnienia już niedługo :) ) - See more at: http://smakdoskonaly.pl/nasz-zespol/#sthash.3iPcproO.dpuf

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *