Pierniczki gryczane z migdałami
19 grudnia 2014 | przez Katarzyna Wrońska
Pierniczki gryczane z migdałami

Moda na wypieki bezglutenowe lub przynajmniej  glutenu ograniczanie nie ominęła tradycyjnych potraw świątecznych. Zapraszam więc na gryczane pierniczki z migdałami. W przepisie, który podaję, obok maki gryczanej występuje mąka pszenna, bo uważam, że wówczas ciasteczka są po prostu delikatniejsze. Jednak bez uszczerbku dla smaku, a z pożytkiem dla zdrowia można użyć wyłącznie mąki gryczanej.

Pierniczki gryczane z migdałami

Pierniczki gryczane z migdałami

Autor: Katarzyna Wrońska

Składniki:

100 ml miodu gryczanego

150 g mąki pszennej typ 650

150g mąki gryczanej

40 g masła

8 łyżeczek brązowego cukru

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki przyprawy do piernika

½ łyżeczki cynamonu

1 jajo

obrane migdały w liczbie po 1 szt. na pierniczek

Wykonanie:

Miód wlewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu wraz z masłem. Studzimy. Obydwa rodzaje mąki wraz z przyprawami przesiewamy, mieszamy z cukrem, następnie dodajemy jajko, ostudzony miód z masłem oraz sodę i całość wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto.

Z ciasta wyrabiamy kulki wielkości włoskiego orzecha. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lekko rozpłaszczamy i w sam środku każdego pierniczka umieszczamy po migdale. Pieczemy ca 15 minut w temperaturze 160C.

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *