Pasztet grzybowy
15 grudnia 2015 | przez Smak Doskonały
PASZTET GRZYBOWY OD MARTY DYMEK

PASZTET GRZYBOWY OD MARTY DYMEK

„Zielona rewolucja Marty Dymek”, odcinek świąteczny 20 grudnia, 21:30

 

Składniki na małą keksówkę:

1 szklanka suchej brązowej soczewicy

1/2 szklanki suchej szklanki kaszy jaglanej

10 suszonych borowików

2 cebule

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

olej roślinny

1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

1/2 szklanki oleju roślinnego

2 – 3 łyżki sosu sojowego

3/4 łyżeczki majeranku

1/4 łyżeczki cząbru

1/4 łyżeczki majeranku

szczypta gałki muszkatołowej

sól i czarny pieprz

 

Kaszę jaglaną zalać szklanką wody, dodać suszone grzyby oraz szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez 15 – 20 minut. W drugim garnku ugotować soczewicę.

Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. 2. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.

Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba.

 

Smak Doskonały

Smak Doskonały jest wirtualnym domem, jest tu kuchnia, ogród z warzywami i ludzie… Od tej chwili życie tego domu toczy się dla Was drodzy internauci. Będziemy dla Was gotować i opowiadać o jedzeniu, winie ,piwie, o ludziach, którzy te cudowności tworzą. Odwiedzimy ich by zajrzeć przez dziurkę od klucza i podpatrzeć jak powstają arcydzieła. Zabierzemy Was w kulinarną podróż, która nigdy się nie kończy, bo o sztuce można mówić i pisać bez końca.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *