PANNA COTTA(1)
7 kwietnia 2014 | przez Katarzyna Wrońska
Panna Cotta z Malinowym Musem

Delikatny, elegancki i bardzo lubiany. Taki właśnie jest ten deser. Łatwość wykonania oraz powszechna dostępność składników, sprawiają że każdy, bez trudu wykona go we własnej kuchni.

Zapraszam na: Panna Cottę z Malinowym Musem

czyli śmietankowo-waniliowy specjał, rodem z północy Włoch.

 

Składniki:

Panna cotta:

300ml śmietanki kremówki 36%

200 ml mleka 3,5%

70g cukru

1 laska wanilii

2 łyżeczki żelatyny

Mus malinowy:

1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)

3-4 łyżki cukru

Wykonanie:

Panna cotta:

Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody. Śmietankę i mleko podgrzewamy, wsypujemy cukier oraz ziarenka wanilii. Gotujemy do chwili, aż rozpuści nam się cukier. Potem zdejmujemy z ognia i starannie mieszamy z żelatyną. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Następnie nalewamy do  foremek i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Dla ułatwienia wyjęcia porcji na talerz, foremkę z deserem warto zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie.  Podajemy w towarzystwie malinowego musu.

Mus malinowy:

Maliny miksujemy z cukrem.

 

PANNA COTTA(1)

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *