- Wyborny makowiec Mariety Mareckiej - Czytaj więcej → . . . . .
- PASZTET GRZYBOWY OD MARTY DYMEK - Czytaj więcej → . . . . .
- MARECKA, DYMEK I OLIVER SPECJALNIE NA ŚWIĘTA DLA WIDZÓW KUCHNI+ - Czytaj więcej → . . . . .
- ZUPA KREM Z DYNI Z NUTĄ POMARAŃCZY - Czytaj więcej → . . . . .
- Terra Madre Slow Food Festival Central Europe - Czytaj więcej → . . . . .
- a`Gusto - kompleksowość, komfort oraz bezpieczeństwo, którego oczekujesz! - Czytaj więcej → . . . . .
- Suszony filet z Gęsi na słoneczniku, gruszce i sosie z rokitnika - Czytaj więcej → . . . . .
- Gęsina na św. Marcina - Czytaj więcej → . . . . .
- „Ale Pasztet!”nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski - Czytaj więcej → . . . . .
- Ale Pasztet! Zobacz, co jadał Jan III Sobieski i Juliusz Cezar! - Czytaj więcej → . . . . .

OSSO BUCCO
CZYLI PLASTRY GICZY CIELĘCEJ W BIAŁYM WINIE I W WARZYWACH.
Przepis serwuje Grzegorz Cielecki
Składniki;
Plastry giczy cielęcej – 2kg
Marchew – 0,5kg
Por – 1szt
Seler korzeń – 1szt
Seler naciowy – 1szt
Pomidory – 5szt
Liść laurowy
Ziele angielskie
Tymianek
Wino białe wytrawne – 3szklanki/1 butelka
Mąka pszenna do oprószenia
Oliwa z oliwek – ½ szklanki
Masło – 3 łyżki
Wywar cielęcy lub warzywny 1 szklanka
Metoda;
Warzywa należy pokroić w dowolny kształt, ważne żeby nie były pokrojone zbyt drobno, większe kawałki stopniowo oddają smak, dzięki czemu nawet po 3 godzinach duszenia, smakują naturalnie.
Plastry giczy cielęcej grubości 2 do 4cm należy obficie doprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką, strzepując jej nadmiar. Następnie obsmażyć plastry giczy na oliwie na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać dla aromatu tymianek. najlepiej użyć babciny rondel z grubym dnem.
Obsmażone plastry giczy wyjąć i odlać nadmiar tłuszczu z rondla, dodać masło i obsmażyć warzywa przez około 7 do10 min. Smażenie w tym samym rondlu pozwoli zatrzymać dobrodziejstwo smaku ze smażenia giczy. Pod koniec smażenia warzyw dodaj wino, gdy się zagotuję dodaj wywar. do tak przygotowanego wywaru z warzywami włóż przesmażone plastry giczy i posyp po wierzchu filetami z pomidorów. Rondel szczelnie przykryj i wstaw do piekarnika na 160 stopni na 2.5-3 godz.
Ja serwuję w głębokim talerzu z natką pietruszki i z kilkoma kroplami oliwy extra virgin.