OSSO-BUCCO
29 października 2013 | przez Smak Doskonały
OSSO BUCCO

OSSO BUCCO

CZYLI PLASTRY GICZY CIELĘCEJ W BIAŁYM WINIE I W WARZYWACH.

Przepis serwuje Grzegorz Cielecki

Składniki;

Plastry giczy cielęcej – 2kg

Marchew – 0,5kg

Por – 1szt

Seler korzeń – 1szt

Seler naciowy – 1szt

Pomidory – 5szt

Liść laurowy

Ziele angielskie

Tymianek

Wino białe wytrawne – 3szklanki/1 butelka

Mąka pszenna do oprószenia

Oliwa z oliwek – ½ szklanki

Masło – 3 łyżki

Wywar cielęcy lub warzywny 1 szklanka

Metoda;

Warzywa należy pokroić w dowolny kształt, ważne żeby nie były pokrojone zbyt drobno, większe kawałki stopniowo oddają smak, dzięki czemu nawet po 3 godzinach duszenia, smakują naturalnie.

Plastry giczy cielęcej grubości 2 do 4cm należy obficie doprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką, strzepując jej nadmiar. Następnie obsmażyć plastry giczy na oliwie na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać dla aromatu tymianek. najlepiej użyć babciny rondel z grubym dnem.

Obsmażone plastry giczy wyjąć i odlać nadmiar tłuszczu z rondla, dodać masło i obsmażyć warzywa przez około 7 do10 min. Smażenie w tym samym rondlu pozwoli zatrzymać dobrodziejstwo smaku ze smażenia giczy. Pod koniec smażenia warzyw dodaj wino, gdy się zagotuję dodaj wywar. do tak przygotowanego wywaru z warzywami włóż przesmażone plastry giczy i posyp po wierzchu filetami z pomidorów. Rondel szczelnie przykryj i wstaw do piekarnika na 160 stopni na 2.5-3 godz.

Ja serwuję w głębokim talerzu z natką pietruszki i z kilkoma kroplami oliwy extra virgin.

OSSO-BUCCO

Smak Doskonały

Smak Doskonały jest wirtualnym domem, jest tu kuchnia, ogród z warzywami i ludzie… Od tej chwili życie tego domu toczy się dla Was drodzy internauci. Będziemy dla Was gotować i opowiadać o jedzeniu, winie ,piwie, o ludziach, którzy te cudowności tworzą. Odwiedzimy ich by zajrzeć przez dziurkę od klucza i podpatrzeć jak powstają arcydzieła. Zabierzemy Was w kulinarną podróż, która nigdy się nie kończy, bo o sztuce można mówić i pisać bez końca.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *