Witek-Iwański
18 listopada 2013 | przez Katarzyna Wrońska
Niech żyje król.. Gęsiny!!!
Autor: Katarzyna Wrońska

 

W ramach tegorocznej akcji „Gęsina na św. Marcina” przeprowadzono konkurs na Króla Gęsiny 2013-14. Biorący w nim udział szefowie kuchni , w tajnym głosowaniu wskazywali przepis, który najbardziej przypadł im do gustu. Po podliczeniu głosów okazało się, że król nie będzie rządził samodzielnie, gdyż I miejsce przypadło ex equo dwóm recepturom i co za tym idzie dwóm szefom kuchni.

Oto jak przedstawiają się szczegółowe wyniki tej rywalizacji:

I miejsce ex equo:

Witek Iwański (restauracja Aruana w Serocku)

Witek Iwański

za gęsie fois gras z powidłami z tegorocznych czereśni oraz babą drożdżową

i

Przemek Błaszczyk (Manana Bistro & Wine Bar – Chorzów)

Przemek_Błaszczyk

za pasztet z gęsich wątróbek aromatyzowany trawą żubrową, mus jabłkowy, galaretkę z żubrówki, z tostem z chleba kresowego

II miejsce ex equo :

Aleksander Baron (Solec 44 – Warszawa)

Aleksander_Baron

za gryczane kluski kładzione w esencji z wędzonych korpusów gęsich, gęsie żołądki i serca, żółtko gęsiego jaja, rukiew wodną

i

Dominik Duraj (Wodna Wieża – Pszczyna)

Dominik_Duraj

za gęsie żołądki, puree z topinamburu, salsefia sous vide, łuskwiak nameko

III miejsce:

Przemysław Bilski (Bread & Milk – Wadowice)

Przemyslaw_Bilski

za żołądki gęsie, czosnek na słodko i chrupiący orkisz

 

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *