28 października 2013 | przez Izabela Sikorska-Garbień
Nalewka Malinowa

Oto prosty sposób na zrobienie sposobem domowym trunku, który będzie Was rozgrzewał w chłodne, zimowe wieczory.

POTRZEBUJEMY:
– 1 kg malin
– 1/2 l spirytusu
– 4 goździki
– kilka pestek ze śliwek
– 3/4 kg cukru
Maliny włożyć do dużego słoika, dodać kilka potłuczonych pestek ze ślwek oraz goździki. Cukier rozpuścić w przegotowanej, cieplej wodzie. Roztwór wlac do słoja i dodać spirytus. Naczynie mocno zakręcić i odstawić na 3 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrowć przez bibułkę filtracyjną i rozlać do butelek. Trunek odstawić na 2 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. Wspaniały będzie podawany na deser, lub jako rozgrzewający dodatek do herbaty!

 

NALEWKA MALINOWA

Izabela Sikorska-Garbień

Redaktor naczelna Smaku Doskonałego, dziennikarka, scenarzystka i reżyser. Pomysłodawczyni oraz dobry duch tego miejsca. 2 x K czyli kuchnia i konie – to jej największe życiowe pasje, którym poświęca się od lat.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *