gesina (2)
15 listopada 2013 | przez Katarzyna Wrońska
Na świętego Marcina dobra gęsina
Autor: Katarzyna Wrońska

 

Na świętego Marcina dobra gęsina. Post Martinum bonum vinum (Po Marcinie dobre wino).

Akcja „Gęsina na św. Marcina”, organizowana pod auspicjami organizacji Slow Food, wystartowała już po raz piąty. Podobnie jak w latach poprzednich, opiera się przede wszystkim na współpracy z najlepszymi restauracjami w całym kraju. W bieżącej edycji bierze ich udział 60. Wszystkie w okresie 8 listopada-1 grudnia b.r. będą serwować gęsinę w wydaniu autorskim, proponując w swoim menu co najmniej 3 różne dania z tego gatunku mięsa.

Akcji towarzyszy powrót do zapomnianej przez lata tradycji, kiedy to nieodzownym elementem jesiennych zabaw i spotkań towarzyskich było młode wino. Otwierano je w dzień św. Marcina, by w ten sposób dać wyraz pamięci o szczodrym i lubianym świętym. Stąd też wzięła się nazwa „Wino Świętomarcińskie”. Dzień św. Marcina kończył rok gospodarski i był wolny od pracy. Wieczorem organizowano zabawy taneczne, połączone z wróżbami oraz, obowiązkowo, konsumpcją pieczonej gęsi. W tym roku, Winnica Srebrna Góra z Krakowa, podjęła się przygotowania pierwszego, po wielu dziesięcioleciach przerwy, polskiego „Wina Świętomarcińskiego”. Powstały dwie jego wersje: biała i czerwona. Debiut miał miejsce w biorących udział w akcji restauracjach, w piątek 8 listopada.

W ciągu ostatnich 5 lat, dzięki cykliczności przedsięwzięcia „Gęsina na św. Marcina”, spożycie mięsa gęsiego wzrosło w Polsce trzykrotnie. Wprawdzie nadal 90% produkcji eksportowane jest do Niemiec, ale sami Polacy zjadają już ok. 2000 ton tego mięsa rocznie. Popularyzacja gęsiny to także ogromna zasługa znanych szefów kuchni, których autorskie receptury zostały zebrane w książce kucharskiej pt. „Gęsina na św. Marcina” Każdy z szefów biorących udział w pierwszej edycji akcji, zobowiązał się do przygotowania trzech przepisów, które zostały ujęte w tym wydawnictwie.

W okresie 8.11-1.12, w całym kraju będę się odbywały rozmaite imprezy towarzyszące – kiermasze, festyny, degustacje. Jednemu z ciekawszych wydarzeń, które miały miejsce do tej pory, przyświecało hasło: „Na Święto Niepodległości w Legionowie gęś zagości”. 11 listopada w Legionowie odbyły się degustacje potraw z gęsi oraz produktów lokalnych z terenu powiatu legionowskiego, a także kiermasz produktów z gęsiny. W sali widowiskowej Jakub Kuroń poprowadził pokaz kulinarny, który cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Możliwość zaprezentowania się mieli również legionowscy restauratorzy oraz firmy cateringowe z terenu Mazowsza. W ramach legionowskiego festiwalu gęsiny, odbyło się też ognisko, konkurs wiedzy o wsi polskiej, przeznaczony dla dzieci, a także bieg gęsiego, który rozpoczął całe wydarzenie.

Najbliższe imprezy towarzyszące akcji „Gęsina na św. Marcina” to:

13-15 XI – profesjonalne warsztaty pieczenia i termicznej obróbki gęsiny pod okiem szefa kuchni Zbigniewa Kurleto (impreza podczas targów Horeca – Targi Kraków)

16 XI – Gęsina i wino: kolacja połączona z warsztatami doboru wina do poszczególnych potraw na bazie gęsiny – Dwór Sieraków, prowadzący Paweł Gąsiorek

 

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *