17 czerwca 2014 | przez Izabela Sikorska-Garbień
Mazurskie Niebo (w gębie)! Projekt odtworzenia dziedzictwa kuchni regionów Polski.

Kilka słów od redaktor naczelnej smakdoskonaly.pl:

Panie i Panowie. Mamy zaszczyt poinformować Państwa, że rozpoczynamy mega kulinarny projekt Smaku Doskonałego: Odtworzenie kuchni regionalnych Polski. Jest nam niezmiernie miło, że jako pierwszy przyłączył się do projektu region mazurski, słynący z dzikiej i pięknej przyrody oraz produktów lokalnych najwyższej jakości. Badania nad kuchnią Mazur i jej historią poprowadzi „Mazurka z Mazur” Pani Kasia Galczak – Ślęzak.

Mamy nadzieję, że wkrótce przyłączą się do nas kolejne regiony Polski, bo cel jest zaszczytny. Wspólnie chcemy zapisać i utrwalić po wsze czasy, dziedzictwo narodowe, jakim jest kuchnia regionów Polski, rozpowszechniając jednocześnie wiedzę o niej. Polacy nie gęsi i swoją kuchnię mają 🙂 Zapraszamy do współpracy osoby prywatne oraz instytucje.

A teraz rozpoczynamy fascynującą podróż kulinarną  po jednym z najpiękniejszych zakątków Polski:

Mazurskie Niebo (w gębie)!

autor: Katarzyna Galczak- Ślęzak

Mazury to piękno, różnorodność, miszmasz krajobrazu, klimatu a przede wszystkim ludzi. Tu spotykają się ludzie z różną historią, kulturą z różnych stron Polski i świata. Małe zaludnienie i niska industrializacja tych terenów sprawia, że nadal jest tu sielsko, anielsko.

Różnorodność kulturowa ma wpływ również na naleciałości kulinarne. Jeśli weźmiemy pod uwagę historię tych terenów zauważymy, że mieszają się tu kuchnie: typowo mazurska z rosyjską, ukraińską, niemiecką…

Mnie osobiście kuchnia Mazur kojarzy się z prostotą. Nie jest jednak nudna. Często brak jest dokładnych proporcji w przepisie. I dobrze. Osobiście jestem przeciwniczką ścisłego trzymania się przepisu. Uważam, że w kuchni trzeba dać sobie trochę luzu, przestrzeni , pozwolić sobie na improwizację. Nasza kuchnia powinna być szyta na miarę naszych upodobań kulinarnych, smaków (uff… mam nadzieję, że nie podpadłam za bardzo ekspertom kulinarnym 🙂 ).

mazury (2)

mazury (3)

 mazury (4)

Izabela Sikorska-Garbień

Redaktor naczelna Smaku Doskonałego, dziennikarka, scenarzystka i reżyser. Pomysłodawczyni oraz dobry duch tego miejsca. 2 x K czyli kuchnia i konie – to jej największe życiowe pasje, którym poświęca się od lat.

2 komentarze
  • Ja zapraszam do posmakowania,skosztowania przebogatej bo wielokulturowej kuchni Ziemi Lubuskiej/ tygla kulturowego-związanego z historią regionu,kraju/ do mojego gospodarstwa.WWW.DERENIOWKA.EU.Mam przyjemność promować mój region-poprzez to co kocham,lubię i jest bliskie memu sercu -od dziecka,od wspomnień-kuchni mojej wyjątkowej babci-Rozalii, dzisiaj sama już jestem babcią.Służe swoją osobą,kuchnią,5 produktów opracowałam do wpisu na ministerialną listę produktu tradycyjnego Ziemi Lubuskiej.,pomagam innym -aby ocalić od zapomnienia-to co dobre,pyszne,nasze -LUBUSKIE. Z wyrazami szacunku.Grazyna Dereń

    0
    0
    votes
    Odpowiedz
    • Izabela Sikorska-Garbień Izabela Sikorska-Garbień

      Pani Grazynko, cudownie! To jest wprost wspaniałe, jaki jest odzew z Państwa strony. Ja wiedziałam, wszyscy czuliśmy, że trzeba to zrobić. Spisać i utrwalić naszą polską tradycję, ale z perspektywy polskich domów i tradycji makro i mikro regionów. Proszę podać maila i telefon o siebie na adres: biuro@smakdoskonalu.pl WITAMY ZIEMIĘ LUBUSKĄ, JEST NAM NIEZMIERNIE MIŁO 🙂

      0
      0
      votes
      Odpowiedz
Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *