Ciasteczka cytrynowe z korzenną nutą
19 grudnia 2014 | przez Katarzyna Wrońska
MAŚLANE CIASTECZKA CYTRYNOWE Z KORZENNĄ NUTĄ

Kruchuteńkie , mocno maślane ciasteczka. Są tak delikatne, że niemal rozpływają się w ustach. Nuta korzenno-cytrynowa sprawia, że idealnie wpisują się w klimat świąt Bożego Narodzenia i będę doskonałe do pochrupania przy choince.

MAŚLANE CIASTECZKA CYTRYNOWE Z KORZENNĄ NUTĄ

Ciasteczka cytrynowe z korzenną nutą

Autor: Katarzyna Wrońska

Składniki:

250g mąki pszennej

150g mąki ziemniaczanej

250g masła

1 żółtko

80 g cukru pudru

2 łyżeczki przyprawy do piernika

skórka starta z 1 bardzo dorodnej cytryny

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy żółtka oraz skórkę z cytryny. Obydwa rodzaje mąki mieszamy z przyprawą do piernika i przesiewamy do masy maślano-jajecznej. Całość mieszamy tak, aby powstało jednolite, gładkie ciasto, które schładzamy  w lodówce przez pół godziny. Następnie z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą spłaszczamy widelcem, dzięki czemu uzyskamy charakterystyczny wzorek. Pieczemy kwadrans w temperaturze 160C.

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *