28 maja 2014 | przez Izabela Sikorska-Garbień
Makaron z pesto pietruszkowo-tymiankowym

receptura: Izabela Sikorska-Garbień

Sezon na wiosenne warzywa w pełnym rozkwicie. Korzystajmy więc z dobrodziejstwa, które ofiarowuje nam teraz matka Ziemia. Jedzmy warzywa, bo są bombą witaminową. Dziś królową będzie natka pietruszki!

Natka jest źródłem wielu witamin m.in. A i C oraz składników mineralnych. W jednym pęczku jest aż 5 mg żelaza. To również bogate źródło wapnia, magnezu i potasu. Oto prosty przepis na danie błyskawiczne z wykorzystaniem tego cudu natury.

POTRZEBUJEMY: (proporcja la 4 osób)

2 pęczki natki pietruszki ( 2 szklanki liści)

1 świeżego tymianku      (2/3 szklanki liści)

2/3 szklanki startego parmezanu, lub polskiego bursztyna

1/2 szklanki orzechów włoskich

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki oliwy z oliwek

40 dag makaronu penne

sól i pieprz do smaku

Orzechy prażymy na suchej patelni. Natkę, tymianek, ser, czosnek oraz orzechy blendujemy dodając stopniowo oliwę, lub tłuczemy w moździerzu, aby uzyskać masę. Makaron gotujemy al dente i łączymy z zielonym pesto. GOTOWE!

noodles with spinach

Izabela Sikorska-Garbień

Redaktor naczelna Smaku Doskonałego, dziennikarka, scenarzystka i reżyser. Pomysłodawczyni oraz dobry duch tego miejsca. 2 x K czyli kuchnia i konie – to jej największe życiowe pasje, którym poświęca się od lat.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *