Łosoś z pieca
20 grudnia 2014 | przez Katarzyna Wrońska
Łosoś z pieca, w ziołowej omaście

Łosoś z pieca, w ziołowej omaście

Z każdym rokiem, z myślą o kolacji wigilijnej, coraz śmielej sięgamy po różne gatunki ryb. Czasy , gdy na naszych stołach gościły wyłącznie śledzie i karpie, powoli odchodzą w niepamięć. Łosoś z fasonem wkroczył do świątecznego menu i oby pozostał w nim jak najdłużej. Nasza propozycja podania tej ryby jest szalenie aromatyczna, bardzo prosta do przygotowania, a dodatkowo idealna dla wszystkich tych, którzy dbają o linię.

Łosoś z pieca

Autor: Katarzyna Wrońska

Składniki dla 2 osób:

2 filety z łososia

2 niewoskowane cytryny

1 łyżka soli morskiej

Po trochu:

natki pietruszki,

szczypiorku,

bazylii,

estragonu.

Wykonanie:

Łososia starannie myjemy i osuszamy. Cytryny dokładnie sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę, a owoc kroimy na cienkie plasterki. Pietruszkę, szczypiorek, bazylię i estragon drobniutko siekamy. Dodajemy łyżkę soli oraz skórkę cytrynową. Całość mieszamy. Tak powstałą omastą nacieramy naszą rybę i odstawiamy na min 30 minut. 2 kawałki folii aluminiowe smarujemy od wewnątrz oliwą. Do każdej wkładamy 1 filet i obkładamy go plastrami cytryn. Całość szczelnie zawijamy i wkładamy do zimnego piekarnika . Temperaturę ustawiamy na 180 stopni. Rybę pieczemy przez ca 40 minut.

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *