Lody Tiramisu
8 lipca 2014 | przez Katarzyna Wrońska
LODY TIRAMISU

Autor: Katarzyna Wrońska

Lody zawdzięczamy ponoć cesarzowi Neronowi, który rozkazał swoim ludziom przynieść śnieg ze szczytów pobliskich gór, a następnie doprawić go winem i owocami. Lato to idealna pora na smakowe eksperymenty oraz domową produkcję tego najpopularniejszego deseru na świecie.

DZIŚ ZAPRASZAM NA: LODY TIRAMISU

Składniki:

Lody:

250g sera mascarpone

ca 500g kremu angielskiego waniliowego

30g brązowego cukru

3 łyżki gorącego espresso

3 łyżki wina marsala lub likieru Amaretto – co kto woli

100g grubo pokruszonych ciastek amaretti + ew. kilka dodatkowych do dekoracji

gorzka czekolada do dekoracji

Krem angielski waniliowy:

150ml pełnotłustego mleka

200ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

4 żółtka

80g cukru pudru

Wykonanie:

Krem angielski waniliowy:

Mleko podgrzewamy z laską wanilii. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel.  Następnie, nie przerywając ucierania, wlewamy gorące mleko. Gdy składniki się połączą, całość z powrotem przelewamy do garnka i stawiamy na wolnym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając i gotujemy  aż wyraźnie zgęstnieje. Wówczas, nasz krem odstawiamy do wystygnięcia.

 

Lody:

Cukier rozpuszczamy w espresso. Mascarpone ucieramy z angielskim kremem waniliowym, dodając kawę. Masę przekładamy do pojemnika,  który umieszczamy na 60 minut w zamrażarce. Następnie  nasze lody mieszamy i mrozimy przez kolejne 30 minut. Pokruszone ciasteczka skrapiamy winem marsala lub likierem Amaretto i dodajemy do masy lodowej, całość bardzo starannie mieszając. Mrozimy jeszcze przez 60 minut. Podajemy posypane startą na tarce czekoladą lub pokruszonymi ciasteczkami Amaretti.

Lody Tiramisu

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

4 Comments
  • W weekend wypróbowałam ten przepis i lody wyszły przepyszne. Cała była rodzina zachwycona i domaga się powtórki!!! :) Dziękujemy Pani Kasiu i pozdrawiamy serdecznie!

    0
    0
    votes
    Odpowiedz
  • Fajne tu macie przepisy – kilka już nawet wypróbowałam :))))))
    Zgadzam się z Daną – te lody wychodzą świetne, choć trzeba też głośno powiedzieć, że są praco i czasochłonne, a do tego nietanie, ale mimo to zdecydowanie warte grzechu.

    0
    0
    votes
    Odpowiedz
Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *