- Wyborny makowiec Mariety Mareckiej - Czytaj więcej → . . . . .
- PASZTET GRZYBOWY OD MARTY DYMEK - Czytaj więcej → . . . . .
- MARECKA, DYMEK I OLIVER SPECJALNIE NA ŚWIĘTA DLA WIDZÓW KUCHNI+ - Czytaj więcej → . . . . .
- ZUPA KREM Z DYNI Z NUTĄ POMARAŃCZY - Czytaj więcej → . . . . .
- Terra Madre Slow Food Festival Central Europe - Czytaj więcej → . . . . .
- a`Gusto - kompleksowość, komfort oraz bezpieczeństwo, którego oczekujesz! - Czytaj więcej → . . . . .
- Suszony filet z Gęsi na słoneczniku, gruszce i sosie z rokitnika - Czytaj więcej → . . . . .
- Gęsina na św. Marcina - Czytaj więcej → . . . . .
- „Ale Pasztet!”nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski - Czytaj więcej → . . . . .
- Ale Pasztet! Zobacz, co jadał Jan III Sobieski i Juliusz Cezar! - Czytaj więcej → . . . . .

Autor: Katarzyna Wrońska
Lody zawdzięczamy ponoć cesarzowi Neronowi, który rozkazał swoim ludziom przynieść śnieg ze szczytów pobliskich gór, a następnie doprawić go winem i owocami. Lato to idealna pora na smakowe eksperymenty oraz domową produkcję tego najpopularniejszego deseru na świecie.
DZIŚ ZAPRASZAM NA: LODY TIRAMISU
Składniki:
Lody:
250g sera mascarpone
ca 500g kremu angielskiego waniliowego
30g brązowego cukru
3 łyżki gorącego espresso
3 łyżki wina marsala lub likieru Amaretto – co kto woli
100g grubo pokruszonych ciastek amaretti + ew. kilka dodatkowych do dekoracji
gorzka czekolada do dekoracji
Krem angielski waniliowy:
150ml pełnotłustego mleka
200ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
4 żółtka
80g cukru pudru
Wykonanie:
Krem angielski waniliowy:
Mleko podgrzewamy z laską wanilii. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Następnie, nie przerywając ucierania, wlewamy gorące mleko. Gdy składniki się połączą, całość z powrotem przelewamy do garnka i stawiamy na wolnym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając i gotujemy aż wyraźnie zgęstnieje. Wówczas, nasz krem odstawiamy do wystygnięcia.
Lody:
Cukier rozpuszczamy w espresso. Mascarpone ucieramy z angielskim kremem waniliowym, dodając kawę. Masę przekładamy do pojemnika, który umieszczamy na 60 minut w zamrażarce. Następnie nasze lody mieszamy i mrozimy przez kolejne 30 minut. Pokruszone ciasteczka skrapiamy winem marsala lub likierem Amaretto i dodajemy do masy lodowej, całość bardzo starannie mieszając. Mrozimy jeszcze przez 60 minut. Podajemy posypane startą na tarce czekoladą lub pokruszonymi ciasteczkami Amaretti.
W weekend wypróbowałam ten przepis i lody wyszły przepyszne. Cała była rodzina zachwycona i domaga się powtórki!!! 🙂 Dziękujemy Pani Kasiu i pozdrawiamy serdecznie!
Cieszymy się! Pozdrawiamy całym zespołem smakudoskonalego.pl 🙂 🙂 🙂
Fajne tu macie przepisy – kilka już nawet wypróbowałam :))))))
Zgadzam się z Daną – te lody wychodzą świetne, choć trzeba też głośno powiedzieć, że są praco i czasochłonne, a do tego nietanie, ale mimo to zdecydowanie warte grzechu.
🙂