kasza pęczak boczniaki grzyby kaszatto
7 maja 2015 | przez Smak Doskonały
ŁAPANOWSKI poleca! Pęczak z borowikami à la risotto.

ŁAPANOWSKI poleca!  Pęczak z borowikami  à la risotto.

Składniki:

1-1,5 szklanki pęczaku

4-5 szklanek wywaru warzywnego

3 plastry długo dojrzewającej szynki

kilka borowików (mogą być mrożone)

100ml dobrego, półwytrawnego białego wina

3 łyżki śmietany 18%

4 łyżki oleju rzepakowego z drugiego tłoczenia

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

1 cebula

70 g twardego, żółtego sera

natka pietruszki

sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę płuczemy i osączamy. Cebulę i czosnek siekamy. Szynkę tniemy  w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce. Natkę drobno siekamy. Borowiki kroimy w kosteczkę o boku 5 mm. Na dużej patelni szklimy na oleju cebulę, dodajemy czosnek, szynkę, a po chwili posiekane grzyby. Smażymy aż borowiki się zezłocą. Wsypujemy pęczak i wszystko razem podgrzewamy na patelni, cały czas mieszając. Po 2-3 min. Zaczynamy dolewać płyny. Najpierw wino, a gdy odparuje, partiami wlewamy gorący wywar, cały czas gotując na niewielkim ogniu. Kolejna porcje wywaru dodajemy dopiero wtedy, kiedy kasza całkowicie wchłonie poprzednią. Dusimy do chwili, gdy kasza będzie miękka, ale nie straci jędrności. Na koniec dodajemy śmietanę, ser, masło, natkę i mieszamy aż roztopi się ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy z sałatką z cykorii i posiekanych, pieczonych orzechów laskowych, a  w jesienny wieczór koniecznie z lampką czerwonego wina.

 

kasza pęczak boczniaki grzyby kaszatto

Smak Doskonały

Smak Doskonały jest wirtualnym domem, jest tu kuchnia, ogród z warzywami i ludzie… Od tej chwili życie tego domu toczy się dla Was drodzy internauci. Będziemy dla Was gotować i opowiadać o jedzeniu, winie ,piwie, o ludziach, którzy te cudowności tworzą. Odwiedzimy ich by zajrzeć przez dziurkę od klucza i podpatrzeć jak powstają arcydzieła. Zabierzemy Was w kulinarną podróż, która nigdy się nie kończy, bo o sztuce można mówić i pisać bez końca.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *