Kulinaria  w soczewce wiedzy
18 lutego 2014 | przez Katarzyna Wrońska
Kulinaria w soczewce wiedzy

13 lutego w piwnicach Muzeum Historycznego m.st. Warszawy odbyło się wyjątkowe spotkanie pasjonatów tematyki kulinarnej. Kto nie był, niech żałuje, bowiem w natłoku imprez z tej dziedziny, sesje naukowe to prawdziwy rarytas.  Prelegenci: historycy, archeolodzy, bromatolodzy, orientaliści, zajmujący się na co dzień badaniami kultury żywieniowej, zaprezentowali bardzo różnorodne zagadnieniowo mini wykłady. Ich wnikliwe spojrzenie na aspekty dawnej kuchni spotkało się z ciepłym przyjęciem głodnego takiej wiedzy audytorium. Wachlarz poruszanych tematów był niezwykle szeroki. Oto szczegółowy wykaz prezentacji oraz ich autorów:

1. Jadłospis słowiański w świetle współczesnej wiedzy żywieniowej – dr Agnieszka Białek, prof. Andrzej Tokarz (Katedra i Zakład Bromatologii Warszawski Uniwersytet Medyczny)

2. Ryż w kulturze i kuchni Azji (Chiny, Indie, Japonia, Korea, Wietnam) – Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Hanami)

3. Wprowadzanie tradycji kuchennymi drzwiami, czyli o afro-brazylijskiej kulturze kulinarnej – Monika Ślizowska

4. „Skosztowawszy nieco fruktów… pożegnał kompanią”. Analiza wzmianek dotyczących warzyw i owoców na podstawie relacji pamiętnikarskich i książek kucharskich XVI-XVIII – wiecznych – Barbara Moszczyńska (Muzeum Historyczne m. st. Warszawy)

5.  „Oszustwa kulinarne” w źródłach XIX-wiecznych – Ewelina Więcek (Muzeum Historyczne m. st. Warszawy)

6. „Le cuisinier françois”. Kulinarna rewolucja francuska z 1651 roku – dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK (Uniwersytet Mikołaja Kopernika)

 7. „So ist es ein gut Essen für die Polnischen Herrn” – obraz kuchni staropolskiej w niemieckiej literaturze kulinarnej XVI i XVII wieku – Marta Sikorska (Uniwersytet Mikołaja Kopernika)

8. Smaki polskiej arkadii na przykładzie rękopiśmiennej książki kucharskiej z dworku Grodzińskich w Dębowej Górze (XVIII/XIX wiek) – Maciej Mazurkiewicz (Uniwersytet Mikołaja Kopernika)

9. Nalewki w apteczce i spiżarni: historia i tradycja – dr hab. Iwona Arabas prof. PAN (Muzeum Farmacji O/ MHW)

10. Co jadali mieszkańcy „barbarzyńskiej” Europy? – dr hab. Judyta Rodzińska-Nowak (Uniwersytet Jagielloński)

11. „Ilustrowany kucharz Polski” Alfreda Saint-Paul. Najstarsza kujawska książka kucharska i polska literatura kulinarna z 2. poł. XIX wieku – Aleksandra Chacińska (Uniwersytet Mikołaja Kopernika)

12. „O czym nie śnił Mickiewicz to zdobyła Ćwierczakiewicz”. Warszawska legenda sztuki kulinarnej – Romuald Morawski (Muzeum Historyczne m. st. Warszawy)

Poprowadzenie sesji powierzono dziennikarzowi Pawłowi Lorochowi. Radiowy głos, nienaganna polszczyzna, a przede wszystkim powszechnie znane umiłowanie dobrego jedzenia i sztuki kulinarnej sprawiły, że taki wybór okazał się strzałem w dziesiątkę.

Impreza kulinarna bez części praktycznej obejść się nie może. Świadomi tego organizatorzy zadbali również o podniebienia i żołądki uczestników, zapraszając wszystkich na smakowity poczęstunek na zakończenie sesji.

Z początkiem roku 2015, Muzeum Historyczne m.st. Warszawy planuje wydanie publikacji popularno-naukowej zawierającej wyniki badań przedstawionych podczas tej oraz poprzedniej edycji  cyklu Kulinaria w soczewce wiedzy. To dobra wiadomość dla wszystkich, którym z braku miejsc nie udało się wziąć udziału w wydarzeniu.

Na zakończenie, dla miłośników dawnej kuchni mam miły akcent, zaczerpnięty z materiałów sesyjnych – recepturę na wieprzowinę, rodem z XVIII wieku:

PRZEPIS NA PROSIĘ Z CZASÓW KRÓLA STASIA

(źródło: rękopis z końca XVIII „Odpisy Pani Gniewoszowy”, znajdujący się w Muzeum w Łańcucie)

Weź prosięcia pieczonego,

Pokray na zrazy drobne,

Włóż w kocioł masła kawałek,

Grzybków siekanych,

Wiązkę pietruszki, cebulę,

Kucik czosnku, dwie szalotki,

Dwa goździki, pół bobkowego liścia

Tymianku, bazyliki,

Przystaw do ognia,

Wsyp szczubeć mąki,

Wley szklankę wina białego,

Tyleż bulionu, soli, pieprzu,

Gotuy z wolna,

Sos wysadź do połowy,

Nareszcie zapraw trzema żółtkami,

Z dwiema łyżkami soku winnego

Tyleż bulionu ubitemi:

Przygrzey niegotując,

Wyday ciepło.

Smacznego!

Autor zdjęć: Adrian Czechowski

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

4 Comments
  • Gdzie ja byłam, że taką świetną imprezę przegapiłam? :)
    Fajna relacja i przepis na prosiaczka również. W ogóle, sympatycznie tu u Was. :)

    0
    0
    votes
    Odpowiedz
    • Izabela Sikorska-Garbień Izabela Sikorska-Garbień

      Pani Jadziu, zapraszamy do czytania zakładki „Co i gdzie?”. Tam zapowiadamy też imprezy. Napewno jeszcze znajdzie coś Pani dla siebie w tym roku :)

      0
      0
      votes
      Odpowiedz
  • Chylę czoła przed organizatorami, że wpadli na pomysł tak fantastycznej, mądrej sesji. Super, że o takich rzeczach także u siebie piszecie.

    0
    0
    votes
    Odpowiedz
    • Izabela Sikorska-Garbień Izabela Sikorska-Garbień

      Dziękujęmy Asiu. Staramy się pisać o tym co ciekawe i też o takich ludziach. Cieszymy się, że trafiliśmy w Twój gust :)

      0
      0
      votes
      Odpowiedz
Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *