8 marca 2014 | przez Izabela Sikorska-Garbień
Kremowa zupa z pora

Kremowa zupa z pora

receptura: Izabela Sikorska-Garbień

stopień trudności: łatwe

czas przygotowania: 45 minut

To wyjątkowo smaczna i elegancka zupa. Idealna na wczesną wiosnę, kiedy jeszcze nie pojawiły się świeże warzywa. Por, który dobrze przechowuje się w warunkach chłodniczych, zachowuje swoje walory smakowe i odżywcze. Ta zupa to świetna propozycja dla dużych, jak i małych łasuchów.

POTRZEBUJEMY:

3, 4 grubych, białych części pora

1 cebulę

2,5 litra wywaru warzywnego, lub drobiowego

szklanki białego wytrawnego wina

0,5 szklanki śmietany kremówki

garść świeżego tymianku

1/2 kostki masła

sól i pieprz

opcjonalnie: ser Parmigiano Reggiano, lub Gruyere do posypania zupy.

Białe części pora kroimy w półksiężyce, cebulę w kostkę, lub piórka. Zieloną część pora możemy zostawić do ozdobienia talerza. W rondlu rozpuszczamy część masła, przesmażamy na nim por i cebulę. Zalewamy wywarem, dodajemy wino i tymianek. Gotujemy ok. 40 minut. Miksujemy zupę na krem, dodajemy śmietanę i pozostałą część masła. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy posypaną tartym parmezanem. Możemy również z grzankami. Dekorujemy zieloną łodygą pora. Smacznego!

Fresh leek soup

Izabela Sikorska-Garbień

Redaktor naczelna Smaku Doskonałego, dziennikarka, scenarzystka i reżyser. Pomysłodawczyni oraz dobry duch tego miejsca. 2 x K czyli kuchnia i konie – to jej największe życiowe pasje, którym poświęca się od lat.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *