DSC05979_2
11 grudnia 2014 | przez Katarzyna Galczak-Ślęzak
Korzenne święta

Korzenne święta

Niedługo święta. Mi osobiście święta kojarzą się z zapachem piernika, cynamonu, czy z aromatem pomarańczy. Ostatnio spotkało mnie zadanie upieczenia mikołajkowych babeczek. Moje dziecko zażyczyło sobie, żeby były to babeczki piernikowe z cynamonowym kremem. Ich pieczenie wyglądało tak:

Ciasto na babeczki:

250g miodu naturalnego

250g mąki

100g cukru

Ok. 100g masła

Łyżeczka sody oczyszczonej

½ szklanki gorącej wody

Przyprawa do piernika

2 jajka

Miód zagotowałam z cukrem. Kiedy cukier rozpuścił się, a płyn nabrał głębokiego bursztynowego koloru- zestawiłam garnek z gazu. Ostrożnie (bo kipi, miód „wypluwa” wodę i można się poparzyć) wlałam wodę do garnka. Następnie dodałam przyprawę do piernika (ile chcecie) i masło. Mieszałam, aż masło rozpuściło się. Zostawiłam aby lekko ostygło. Dodałam do miodu z całą resztą 2 żółtka, potem mąkę z sodą. W oddzielnej misce ubiłam na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Dodałam pianę do ciasta i całość delikatnie wymieszałam. Do papilotek wlałam masę do 2/3 ich wysokości. Piekłam 20-30 minut w temperaturze 180oC.

Krem cynamonowy:

2 tabliczki czekolady mlecznej

330 ml śmietany 30%

Łyżeczka cukru pudru

Cynamon

Czekoladę rozpuszczamy w ½ szklanki śmietany, potem studzimy. Resztę śmietany ubijamy z łyżeczką cukru. Ostudzoną czekoladę dodajemy partiami do śmietany i delikatnie mieszamy. Cynamonu dodajemy tyle ile lubimy J.

W babeczkach małym nożykiem wycięłam dziury (kratery J). Wypełniłam je nutellą. A na koniec  pokryłam babeczki kremem i posypałam kolorowymi drobinkami.

DSC05979

A potem przyszedł czas na pierniki nachoinkowe.

Ciasto piernikowe

szklanka sztucznego miodu

1/2 szklanki cukru

100g margaryny

1/2 przyprawy do piernika

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka kakao

1 płaska łyżeczka sody

4 szklanki mąki

Rozpuszczamy  w rondelku margarynę, miód, cukier i przyprawy. Zostawiamy na około pół godziny do ostygnięcia, dodajemy sodę i mieszamy. Wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na grubość ok. 3mm i wycinamy dowolne wzory. Za pomocą słomki do napojów robimy w piernikach dziurki do przewleczenia tasiemki. Pieczemy na papierze do pieczenia ok. 10 minut. W temperaturze 180oC.  Studzimy, lukrzymy, zdobimy jak nam się tylko podoba. A potem mamy pachnące, słodkie święta :).

 

DSC05985

 

Katarzyna Galczak-Ślęzak

Przede wszystkim mama i żona. Absolwentka ochrony środowiska , prywatnie twórca unikatowych koszulek dla krewnych i znajomych. Domowy wytwórca ciast i tortów, z których największym do tej pory wyzwaniem był ten w kształcie fiata 125 p, na 4 urodziny starszej córki (taka zachcianka). Miłośniczka kuchni w ogóle, a w szczególe sielskiej kuchni Mazur. Marzenie – wieczory z dobrym jedzeniem, w dobrym towarzystwie, w nowym/starym mazurskim domu (do spełnienia już niedługo :) ) - See more at: http://smakdoskonaly.pl/nasz-zespol/#sthash.3iPcproO.dpuf

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *