27 czerwca 2014 | przez Joanna Wilk
Kopiec Jaglany
receptura i zdjęcia: Joanna „Ajszon” Wilk

Składniki:
– kasza jaglana
– 1x jajko
– pieczarki (250 dkg)
– czerwona cebula ( 1x)
– czosnek ( 3-4, w zależności jak bardzo kto lubi czosnek)
– pomidor (2x)
– cukinia (1x)
– sok pomidorowy ( 1/3 szklanki)
– sok cytrynowy ( świeżo wiciśnięty, ok pół cytryny)
– sok z limonki ( z 3 łyżeczki)

Gotujemy kaszę jaglaną w osobnym garnku.
Między czasie na dużej patelni podsmażamy najpierw pokrojone pieczarki z cebulą i czosnkiem. Mieszamy, dodajemy pokrojone pozostałe warzywa. Mieszamy, dodajemy przypraw ( chilli/ papryczki peperoncino, madras sambar masala lub masala garam lub tandari, kurkumę, curry, czubrycę zieloną, kmin rzymski, odrobinę soli ). Jeżeli zauważymy, że nasza mieszanka jest za gęsta dodajemy odrobinę przegotowanej wody. Mieszamy. Po dodaniu przypraw, powstaje sosik. Dodaejmy na koniec sok z cytryny i pomidorowy, żeby wzmocnić smak. Jeżeli ktoś nie przepada za kwaskowatym smakiem można dodać mniej cytryny;)

Gotową międzyczasie kaszę jaglaną dodajemy do warzyw na patelni. Rozbijamy jajko- jakbyśmy chcieli zrobić jajecznicę. Kasza powinna wsiąknąć sos a jajko zmiesza się z pozostałymi składnikami. Mieszamy.

Nakladamy do miseczki papkę i robimy na talarzu „babkę”;) Na koniec, ku uciesze oka posypujemy nasz kopiec czymś zielonym. Ja akurat mialam pod ręką szczypiorek i pietruszkę.

kopiec jaglany

Pamiętajcie, że to danie eksperymentalne, nigdy wcześniej nie było robione 😛

SMAKU DOSKONAŁEGO ! 🙂

Joanna Wilk

Dziennikarka i researcherka, od lat związana z telewizją. Wulkan pozytywnej energii, dla której nie ma rzeczy niemożliwych! Miłośniczka zdrowego odżywiania, lubująca się w spontanicznych eksperymentach kulinarnych. Zarówno w życiu jak i w kuchni kieruje się zasadą : dobra przyprawa to podstawa! A to sprawia, że kosztując jej potraw, odkrywamy kęs po kęsie, jak idealnie odzwierciedlają one zawsze barwną i zdrowo popieprzoną osobowość! :)

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *