konf
2 czerwca 2014 | przez Katarzyna Wrońska
KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY

Przełom maja i czerwca to jest jej czas. Właśnie wtedy krzewy gęsto okrywają się kwieciem. Dzika różą, bo o niej mowa, zwykle kojarzy nam się z przetworami z owoców, które wydaje późnym latem. Dziś jednak zajmiemy się kwiatami. Przygotujemy aromatyczny rarytas, idealny do herbaty oraz jako nadzienie do pączków, drożdżówek i kruchych rogalików.

ZAPRASZAM NA: KONFITURĘ Z PŁATKÓW RÓŻY

Róża pachnąca

Składniki:

¼ kg płatków róży (wybieramy mocno pachnące odmiany lub dziką różę)

1 kg cukru

1/2 l wody

sok wyciśnięty z 1 cytryny

Wykonanie:

Płatki przebieramy, pozbawiamy białych końcówek. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny (wykorzystujemy tylko trochę soku) i rozcieramy, aż puszczą własny sok. Płatki przekładamy  do szklanego słoika i odstawiamy je do następnego dnia. Po tym czasie, z cukru i wody zagotowujemy syrop, do którego wrzucamy nasze płatki i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż syrop zgęstnieje, a płatki staną się przeźroczyste. Pod koniec wlewamy pozostały sok cytrynowy. Mieszamy. Wrzącą konfiturę przekładamy do wygotowanych i wydezynfekowanych słoiczków. Szczelnie je zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy  w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia.

konf

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

1 Komentarz
Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *