- Wyborny makowiec Mariety Mareckiej - Czytaj więcej → . . . . .
- PASZTET GRZYBOWY OD MARTY DYMEK - Czytaj więcej → . . . . .
- MARECKA, DYMEK I OLIVER SPECJALNIE NA ŚWIĘTA DLA WIDZÓW KUCHNI+ - Czytaj więcej → . . . . .
- ZUPA KREM Z DYNI Z NUTĄ POMARAŃCZY - Czytaj więcej → . . . . .
- Terra Madre Slow Food Festival Central Europe - Czytaj więcej → . . . . .
- a`Gusto - kompleksowość, komfort oraz bezpieczeństwo, którego oczekujesz! - Czytaj więcej → . . . . .
- Suszony filet z Gęsi na słoneczniku, gruszce i sosie z rokitnika - Czytaj więcej → . . . . .
- Gęsina na św. Marcina - Czytaj więcej → . . . . .
- „Ale Pasztet!”nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski - Czytaj więcej → . . . . .
- Ale Pasztet! Zobacz, co jadał Jan III Sobieski i Juliusz Cezar! - Czytaj więcej → . . . . .

Jak się okazuje, początków ciasta marchewkowego należy upatrywać już w średniowieczu. Wówczas, cukier był towarem drogim i luksusowym, więcdo wypieków i deserów chętnie stosowano słodką z natury marchew. Carrot cake, które znamy w obecnym kształcie wywodzi się natomiast z Wielkiej Brytanii, gdzie ogromną popularność zdobyło podczas II wojny światowej. W latach sześćdziesiątych XX wieku moda na nie dotarła do Stanów Zjednoczonych, a stamtąd, jak to zwykle bywa, w krótkim czasie ogarnęła cały świat.
Zapraszam na: KLASYCZNE CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM
Autor: Katarzyna Wrońska
Składniki na tortownicę o śr. 22 cm:
Ciasto:
2 szklanki startej marchwi
1 szklanka tartego jabłka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 niepełna szklanka oleju
3 jaja
garść posiekanych orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Krem:
300-400g serka homogenizowanego naturalnego
150ml gęstej śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto:
Olej miksujemy z cukrem. Kolejno wybijamy jaja. Wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cynamon. Wyłączamy mikser. Dodajemy marchew i jabłko, całość dokładnie mieszając łyżką. Na końcu wrzucamy orzechy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy go i ustawiamy temperaturę 175C. Pieczemy ca 50 min, do suchego patyczka. Studzimy.
Krem:
Serek krótko ucieramy ze śmietaną, w trakcie wsypując cukier puder. Krem wykładamy równomiernie na zimne ciasto. Całość wkładamy na godzinę do lodówki i dekorujemy wedle uznania.
Z polewą jeszcze nie próbowałam. Muszę to nadrobić 🙂
A w międzyczasie zapraszam do siebie na nieco inne ciasto marchewkowe:
http://wegefuzja.pl/ciasto-marchewkowe/
Pozdrowionka!
Również pozdrawiamy 🙂 Chętnie zajrzymy do wegefuzji 🙂