Ciasto marchewkowe z kremem smietankowym
24 kwietnia 2014 | przez Katarzyna Wrońska
KLASYCZNE CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM

Jak się okazuje, początków ciasta marchewkowego należy upatrywać już w średniowieczu. Wówczas, cukier był towarem drogim i luksusowym, więcdo wypieków i deserów chętnie stosowano słodką z natury marchew. Carrot cake, które znamy w obecnym kształcie wywodzi się natomiast z Wielkiej Brytanii, gdzie ogromną popularność zdobyło podczas II wojny światowej. W latach sześćdziesiątych XX wieku moda na nie dotarła do Stanów Zjednoczonych, a stamtąd, jak to zwykle bywa, w krótkim czasie ogarnęła cały świat.

Zapraszam na:  KLASYCZNE CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM

Autor: Katarzyna Wrońska

Składniki na tortownicę o śr. 22 cm:

 

Ciasto:

2 szklanki startej marchwi

1 szklanka tartego jabłka

2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 niepełna szklanka oleju

3 jaja

garść posiekanych orzechów laskowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka mielonego cynamonu

 

Krem:

300-400g serka homogenizowanego naturalnego

150ml gęstej śmietany

3-4 łyżki cukru pudru

 

Wykonanie:

Ciasto:

Olej miksujemy z cukrem. Kolejno wybijamy jaja. Wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cynamon. Wyłączamy mikser. Dodajemy marchew i jabłko, całość dokładnie mieszając łyżką. Na końcu wrzucamy orzechy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy go i ustawiamy temperaturę 175C. Pieczemy ca 50 min, do suchego patyczka. Studzimy.

Krem:

Serek krótko ucieramy ze śmietaną, w trakcie wsypując cukier puder. Krem wykładamy równomiernie na zimne ciasto. Całość wkładamy na godzinę do lodówki i dekorujemy wedle uznania.

 

Ciasto marchewkowe z kremem smietankowym (1)

 

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

2 Comments
Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *