28 października 2013 | przez Smak Doskonały
Kisimy ogórki do domowej spiżarni.. Chluby każdego domu

Kisimy ogórki do domowej spiżarni.. Chluby każdego domu

Potrzebujemy:

– 2 kg jędrnych, malych ogorków
– 2 pęczki zielonego kopru
– 1 l wody
– 2 łyżkI soli kamiennej
– 5,6 zabków czosnku
– chrzan w korzeniu
– gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
– opcjonalnie po 2 liście dębu, wiśni, lub czarnej porzeczki na słoik.

Ogórki dokładnie umyć, słoje wyparzyć. Na dnie ułożyc część kopru, czosnku, chrzanu, gorczycy. Przełożyć ogórkami i znowu dodać koper, chrzan, czosnek gorczycę. Do słoja mozna włożyć liść dębu. Nada charakteru ogórkom. Po ułożeniu ostatniej porcji ogórków na szczyt położyć jeszcze koper i czosnek, tak aby 2 cm poniżej górnej części słoika była wolna przestrzeń.. Zalać gorącą solanką ( czyli wodę zagotowaną z solą) i pozostawić na 2, 3 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie słoiki zakręcić delikatnie ( tak, aby powietrze mogło uchodzić) i pasteryzować 15 minut. Potem dokręcić mocno pokrywy słoików, przenieść do ciemnego i chłodnego miejsca. Domowe ogórki to niesamowity dodatek do obiadów i na świąteczny stół. Sa proste do zrobienia i mogą być chlubą rodziny 🙂

Zdjęcia: Małgorzata Rakowska

Smak Doskonały

Smak Doskonały jest wirtualnym domem, jest tu kuchnia, ogród z warzywami i ludzie… Od tej chwili życie tego domu toczy się dla Was drodzy internauci. Będziemy dla Was gotować i opowiadać o jedzeniu, winie ,piwie, o ludziach, którzy te cudowności tworzą. Odwiedzimy ich by zajrzeć przez dziurkę od klucza i podpatrzeć jak powstają arcydzieła. Zabierzemy Was w kulinarną podróż, która nigdy się nie kończy, bo o sztuce można mówić i pisać bez końca.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *