DSCN5833
8 października 2015 | przez Izabela Longosz
JAGODY NA BITEJ ŚMIETANIE

Składniki

500g jagód
1l śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki cukru pudru
sok z połówki cytryny
1 garaletka
1 paczka biszkoptów

Można zrobić biszkopt

5 dużych jajek
3/4 szkl. cukru
4/5 szkl. mąki pszennej
1/5 szkl. mąki ziemniaczanej

Na początek najlepiej przygotować sobie galaretkę , w między czasie można sobie przygotować formę do pieczenia. Ja wykładam sreberkiem, na to układam biszkopty lub biszkopt  jak garaletkę mam prawie gotową, rozpuszczam żelatynę 3 łyżeczki w w napełnionej do połowy szklance wody. Kiedy  już będzie dobrze rozmieszana trochę ostygnięta, ale oczywiście nie zimna, zaczynam przygotowywać bitą śmietanę, wlewam do naczynia i ubijam na sztywną pianę później daję cukier puder , cytrynę miksuje na niskich obrotach dodaję żelatynę trzeba uważać żeby się nie zrobiły grudeczki delikatnie miksując przekładam na biszkopty(biszkopt) posypuję jagodami i zalewam galaretką. Zamiast biszkoptów  można upiec biszkopt według uznania jak kto woli. Ja polecam biszkopty szybko i smacznie,wszystko  zależy ile kto ma czasu na zrobienie ciasta.

Izabela Longosz

Niepoprawna optymistka,samouk. Pasję do gotowania odziedziczyła po mamie. Przygotowanie potraw,smakowanie,jedzenie oraz dzielenie się nimi z najbliższymi sprawia jej ogromną satysfakcję. Gotowaniu poświęca 100% swojej uwagi. Liczy się dla niej najdrobniejszy szczegół.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *